Горещи рекорди от европейските футболни първенства


Горещи рекорди от европейските футболни първенства
Снимка: pixabay

Европейското първенство по футбол на УЕФА е едно от най-горещите спортни събития на Стария континент. През годините сме ставали свидетели на невероятни мачове, изключителни обрати, брилянтни футболисти и множество изненади. В тази статия обаче ще пишем за горещите рекорди свързани с тази толкова интересна надпревара. Прочетете публикацията докрай, и ще научите неща, за които може би не сте знаели до този момент. А сега нека преминем напред по темата.

Най-много вкарани голове на Европейско първенство 

Най-много попадения на Европейски първенства до този момент, е отбелязал звездата на португалския национален отбор Кристиано Роналдо. Футболистът има 14 гола в кариерата си и оглавява класацията. Подобна развръзка очакваха повечето футболни прогнози от специалисти, предвид класата на нападателя, така че не може да се каже, че това е голяма изненада.

На второ място по вкарани голове на еврофиналите, е бившият атакуващ защитник на Франция Мишел Платини, който има 9 гола. Роналдо обаче изпревари французинът с головете си на Евро 2020, макар че отборът му отпадна на елиминациите, след като бе победен от Белгия с 1:0.

Най-бързо отбелязаният гол на финал на Европейско първенство 

Рекордът за най-бързо отбелязан гол на финал на Европейско първенство, се държи от футболиста Хесус Переда. Това се случва във финалния мач на европейската надпревара между Испания и СССР през 1964 година. Испанецът успява да отбележи попадение в руската врата само шест минути след началния съдийски сигнал, а крайният резултат на мача е 2:1 в полза на Испания.

Най-резултатен отбор на еврофиналите 

До този момент най-резултатният отбор участвал на Европейската футболна надпревара, е Германия със своите 72 гола от общо 49 изиграни мача. Немците са носители на титлата три пъти през 1972 г., 1980-та и 1996-та. За съжаление на феновете на „бундестима“, техните любимци напуснаха Евро 2020 още на осминафиналите, след като бяха победени от Англия с 2:0.

Най-младият футболист играл на европейско 

Нидерландецът Джетро Уилямс е най-младият състезател, който е взимал участие на Европейско първенство по футбол. Той се появява в игра на мача Нидерландия – Дания през 2012 година, когато е само на 18 години и 71 дни. С изявите си момчето чудо на холандския футбол доказва, че има място в отбора и треньорският щаб разчита на него за следващите срещи на тима.

Най-младият футболист взел участие във финал на европейско 

Най-младият играч, който стига и играе финал в първенството на Стария континент, се казва Ренато Санчес. Той и неговият отбор Португалия се изправят срещу Франция на финалния сблъсък през 2016-та година, когато Санчес е само на 18 години и 328 дни. На този етап обаче неговият тим не успя да направи нищо запомнящо се на Евро 2020, откъдето отпадна.

В очакване на нови рекорди 

В момента тече Евро 2020 и можем да очакваме да паднат нови рекорди, които ще отбележим. Кой ще бъде финалистът на тазгодишната надпревара и как ще протекат мачовете, можете да следите в Прогнози.бг, където дават майсторски предвиждания за първенството. Надяваме се, че тази статията е била интересна и любопитна за Вас, а също Ви пожелаваме да изпитате истинска тръпка от футболното лято през 2021 година. Пожелаваме ви всичко най-добро и много успехи. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички