Груби грешки при приготвянето на домашен хляб


Груби грешки при приготвянето на домашен хляб
Снимка: iStock/Guliver

Няма нищо по-хубаво от аромата на домашно изпечен хляб. Това сякаш ни връща години назад при баба и дядо, в главата ни изплуват толкова хубави спомени.

Но срещате ли трудности при приготвянето на домашен хляб? Вижте кои са основните грешки, които може би допускате:

Не приготвяте маята както трябва

Как процедирате с маята? Натрошавате я, добавяте малко топла вода и чакате няколко минути, нали? Да, така е, но все пак трябва да сте много прецизни, когато си имате работа с мая. Изключително важно е да добавите и чаена лъжица захар, както и да внимавате водата, която използвате, да не е нито много гореща, нито твърде студена. Необходимо е да е хладка или просто с подходяща средна температура, защото ако водата е твърде студена, дрождите в маята няма да се активират, а ако е твърде гореща, те просто ще умрат.

Не пресявате брашното

Пропускате ли често тази част? Може би си мислите, че това не е толкова необходимо, но всъщност пресяването има ключова роля в постигането на добро качество на хляба, затова е нужно да му отделите време. Дрождите в маята се нуждаят от въздух, за да растат, а именно това значи, че пресятото брашно съдържа повече въздух, отколкото ако го изсипете директно от пакета.

Когато приготвяте хляб, винаги отделяйте по няколко минути, за да пресеете брашното, защото това ще ви осигури много по-приятна и пухкава текстура.

Грешки при втасването на тестото

Тук най-вероятно или оставяте тестото да си „почине“ прекалено дълго или обратното – недостатъчно време.

Важно е да оставяме тестото да втасва за определено време. Колко е необходимото време за втасване? Обикновено за около час, но разбира се, може да и малко по-рано да проверите дали е достатъчно втасало. Ако не е, го оставете за още малко време, но не забравяйте да го проверявате.

Не съхранявате хляба си както трябва

Може би домашният ви хляб изсъхва много бързо? Най-вероятно не го съхранявате правилно. Най-голямата грешка е да го сложите в хладилника, защото средата е суха и студена и той ще изсъхне бързо и ще загуби мекотата си. Не правете тази грешка. Всъщност домашният хляб свършва толкова бързо, че едва ли ще има нужда да се чудите къде да го съхранявате. Но все пак не успеете да го изядете, преди да е изсъхнал, можете да го нарежете на части и да ги съхранявате във фризера.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама