Така ще омесите най-вкусната содена питка за Бъдни вечер


Така ще омесите най-вкусната содена питка за Бъдни вечер
Снимка: iStock

На Бъдни вечер по традиция поднасяме содена питка на трапезата, но много хора се оплакват, че често не им се получава така, както желаят. Затова днес ще споделим с вас една изпитана рецепта. И не забравяйте да си мислите за хубави неща, докато я месите.

Необходими продукти:

600 гр бяло брашно

3 с.л. олио

1 ч.л. сол

350 мл хладка вода

1 1/2 ч.л. сода за хляб

1 ч.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното. След това направете кладенче в него и изсипете вътре олиото, солта и содата, предварително угасена в оцета. Разбъркайте, след което на тънка струя добавете и водата. Трябва да се получи меко тесто, като е най-добре да го месите с намазнени ръце, за да не залепва. Ако искате да украсите питката, отделете малко от тестото. Когато го оформите на топка, поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и го оставете да си почине поне 30 минути.

В подходяща намазнена и набрашнена тавичка сложете тестото и оформете плоска питка. Ако сте оставили тесто за украса - може да оформите с него кръст, слънце, житен клас. След това надупчете с помощта на вилица.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути - най-добре проверете с клечка - ако я забодете и излезе суха, значи е добре опечена.

След като питката е готова, извадете я от фурната и докато е още топла я напръскайте с вода, завийте с кърпа и оставете добре да се охлади, преди да я поднесете.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама