Холивудските актьори излизат на стачка


Холивудските актьори излизат на стачка
Снимка: Getty Images

Холивудските актьори единодушно гласуваха за стачка, съобщиха световните осведомителни агенции. Националният борд на Гилдията на екранните актьори одобри започването на стачни действия от страна на десетки хиляди холивудски актьори. Това изправя развлекателната индустрия пред все повече трудности.

Решението за стачка идва след провала на преговорите между актьорите и големите филмови студиа за ново споразумение, отнасящо се до филмовите и телевизионните договори. Така актьорите се присъединиха към стачните действия на сценаристите.

Актьорите настояваха за споразумение, което би довело до по-добри заплащане, уреждане на стрийминга, употребата на изкуствения интелект в развлекателната индустрия и т.н.

В крайна сметка, независимо от намесата на федерален медиатор, 160 000-хилядната гилдия не постигна споразумение с холивудските студиа и телевизионните продуценти. Старият колективен договор между двете страни изтече в сряда вечерта. Ново споразумение не беше постигнато.

Решението на лидерите за стачни действия беше обявено на пресконференция в Лос Анджелис. Стачката започна в полунощ.

Гилдията на сценаристите стачкува от 2 май. За първи път от 63 години и двете гилдии стачкуват по едно и също време.

"Студиата и стрийминг компаниите извършиха големи промени в бизнес модела на нашата индустрия", каза главният преговарящ от страна на актьорите Дънкан Крабтри-Айрланд в изявление в ранните часове на четвъртък. "В същото време те настояват условията по нашите договори да бъдат замразени ."

Асоциацията на филмовите студиа и телевизионните продуценти изрази разочарованието си от стачните действия, които ще доведат до големи финансови затруднения не само за актьорите и сценаристите, но и за декораторите, гримьорите и производителите на костюми.

Гилдията на актьорите иска увеличение на заплащането предвид инфлацията. Друго настояване е изплащане на възнаграждения при стрийминг, при телевизионни повторения, както и участие на членовете на гилдията в продълженията на успешните продукции. Актьорите искат и увеличение на здравните и пенсионните си осигуровки и защита от употребата а изкуствения интелект.

Гилдията настоява за ограничаване на практиката на прослушвания със собствени записи, за които актьорите твърдят, че оказват ненужен натиск и водят до разходи за тези, които се опитват да намерят работа.

Преговорите започнаха на 7 юни, а крайният срок за споразумение беше 30 юни.

Големите звезди на Холивуд, които също са членове на синдиката, изразиха опасенията си от условията, предлагани от студиата и продуцентите, в отворено писмо. "Това е безпрецедентна, повратна точка в нашата индустрия и сделка, която би била смятана за добра в друго време, сега не е достатъчна", се казва в писмото, подписано от Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Бен Стилър и др.

В крайна сметка гилдията не успя да достигне до споразумение до 11:59 ч. в сряда. Освен това актьорите обвиниха студиата и продуцентите в цинизъм заради използването на федерален медиатор без предварително огласяване на плана за медиация.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама