Художничката Илиана Стринска показва новолунията във всяка зодия


Художничката Илиана Стринска показва новолунията във всяка зодия
Снимка: Илиана Стринска

Дебютната изложба на художничката Илиана Стринска - "Амарис" ще бъде представена на 14 септември в столичния център по себепознание "Орфей" (бул. "Пейо К. Яворов" 18, София) и ще може да бъде разгледана до 11 октомври.

"Амарис" има две значения – то е много старо име. Едното значение е "дете на луната", което произлиза от испански с арабски корен и означава луна. Това е материалното значение. А в духовно значение - в древнобиблейските имена самото име Амарис означава "дадено, произлязло от Бога", обясни авторката пред БТА.

В експозицията са включени 12 картини и идеята на художничката е да се покажат новолунията във всяка зодия. Всички картини са започвани на новолуние в съответната зодия и са завършвани в пълнолуние в същия знак. Подготовката на изложбата отнела на Илиана Стринска година и половина.

Започва да рисува първата картина съвсем импулсивно, слушайки музика. След това праща произведението си на конкурс в Испания и печели втора награда. Следващите картини са рисувани под въздействието на различна музика и новата луна на всеки зодиакален знак. Започнала първата творба от серията в новолуние на Водолей и приключила на пълнолуние в Скорпион.

"Рисувано е по принципа на иконописта. В този жанр първият слой е най-тъмен, най-черен и от тъмнината се изкарва светлината. Идеята на самия проект е, че независимо колко тъмнина, болка и мъка има в един човек винаги светлината, излязла от тъмнината е най-красива, най-чиста и най-светла", казва тя. Това е и посланието на художничката към публиката.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама