И тази година търсят най-интересните дървета в България


И тази година търсят най-интересните дървета в България
Снимка: iStock

За тринадесета поредна година стартира официалното набиране на номинации за конкурса "Дърво с корен" за най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им. Интересна новост е, че през 2022 г. инициативата ще бъде посветена на климатичните промени, които вече оказват сериозно влияние върху екосистемите на планетата.

"Дърво с корен" и тази година ще предизвика участниците да представят уникални дървета и техните интересни истории в две основни категории. Всички изпратени предложения ще участват в главната категория "Дърво с корен". Категория "Вековните дървета говорят" пък ще събере впечатляващи вековни дървесни видове, свързани с исторически събития, значими личности или местни предания. Дървета, които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място, станали са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек и заслужават признание.

В допълнителната трета категория "Млад природолюбител" ще се представят истории на дървета, които са засадени от или, за които се грижат деца на възраст между 6 и 16 години.

"Това е конкурс, с който не търсим най-старото или най-високото дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората. Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи и приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история! Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило незаличим спомен в душата ви, от коя незабравима случка с него винаги се появява усмивка на лицето ви", споделят организаторите от фондация "ЕкоОбщност".

Всички, които биха искали да се включат в конкурса и да представят дърво, което намират за специално, могат да го направят, като изпратят описание на дървото, историята му и поне 3 снимки на електронен адрес: tree@bepf-bg.org до 17.10.2022 г.

Предложението на кандидатите трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с участника.

Приемат се номинации за дървета от любители на природата на територията на цялата страна, включително на участвали в миналогодишни издания на конкурса дървета, ако до момента не са печелили приза "Дърво с корен".

Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията "Млад природолюбител" и ще излъчи финалистите в "Дърво с корен" и "Вековните дървета говорят". Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността. То ще се проведе през ноември 2022 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама