Илон Мъск представи хуманоиден робот, дело на Tesla (ВИДЕО)


Илон Мъск представи хуманоиден робот, дело на Tesla (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Илон Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му Tesla се надява да произведе един ден в "милиони" бройки, за да "трансформира цивилизацията" и да изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции.

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на Tesla, на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП.

Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показа как носи пакет на служител и полива растения.

Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимъс, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам.

Илoн Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но "нямат интелигентността да се движат сами. И са много скъпи", допълни той.

Изпълнителният директор на Tesla си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва "вероятно по-малко от 20 000 щатски долара" и ще може да бъде пресъздаден в "милиони единици". Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимъс от шест - осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него "в рамките на три до пет години".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама