Илон Мъск представи хуманоиден робот, дело на Tesla (ВИДЕО)


Илон Мъск представи хуманоиден робот, дело на Tesla (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Илон Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му Tesla се надява да произведе един ден в "милиони" бройки, за да "трансформира цивилизацията" и да изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции.

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на Tesla, на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП.

Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показа как носи пакет на служител и полива растения.

Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимъс, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам.

Илoн Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но "нямат интелигентността да се движат сами. И са много скъпи", допълни той.

Изпълнителният директор на Tesla си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва "вероятно по-малко от 20 000 щатски долара" и ще може да бъде пресъздаден в "милиони единици". Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимъс от шест - осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него "в рамките на три до пет години".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама