Илон Мъск стартира компанията за изкуствен интелект xAI


Илон Мъск стартира компанията за изкуствен интелект xAI
Снимка: Getty Images

Илон Мъск официално се присъедини към надпреварата за изкуствен интелект с откриването на нова компания на име xAI - след като години наред твърдеше, че тази технология ще доведе до гибелта на човечеството, съобщи "Ес Би Ес".

Шефът на Twitter не сподели много подробности, но разкри, че xAI е създаден, "за да разбере истинската природа на Вселената".

Екипът на xAI включва членове, които преди това са работили в DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research и Tesla.

В оскъдния уебсайт на компанията е отбелязано, че повече информация ще бъде споделена на живо в Twitter Space в петък.

Новата компания за изкуствен интелект на Мъск също сподели първия си туит в сряда, като попита: "Кои са най-основните въпроси без отговор?".

Главният изпълнителен директор на Tesla регистрира фирма на име X.AI Corp през март в Невада, според щатската документация.

Вижте още: Зловещо: Пророкът на века предупреди да не се излиза на 17 юли 2023

Фирмата посочва Мъск като единствен директор, а Джаред Бърчъл, управляващ директор на семейния офис на Мъск, като секретар.

Официалният акаунт на компанията в Twitter заработи през май, но някак си успя да остане под радара.

Много от членовете-основатели имат умения за работа с големи езикови модели. Екипът на xAI включва Игор Бабушкин, изследовател от DeepMind, Зихан Дай, учен в Google Brain, и Тоби Полен, също от DeepMind.

Мъск е критикувал ИИ през годините, като най-значимата му атака срещу технологията беше през март, когато той и повече от 1000 други лидери в индустрията призоваха за спиране на "опасната надпревара" за разработване на ИИ, за който се опасяват, че представлява "дълбок риск за обществото и човечеството" и може да има "катастрофални" последици.

Групата подписа отворено писмо с искане за шестмесечна пауза, за да може да се направи по-подробна оценка на риска.

През 2015 г. шефът на Twitter подписа друго писмо с покойния Стивън Хокинг, в което предупреди, че без предпазни мерки за интелигентните машини човечеството може да се насочи към мрачно бъдеще.

Въпреки че Мъск е основен критик на изкуствения интелект, през април той разкри, че планира да пусне "третата опция" на Microsoft и Google, наречена "TruthGPT".

Съобщението беше направено пред Тъкър Карлсън.

Мъск също така обвини Лари Пейдж, съосновател на Google, че не се отнася сериозно към безопасността на изкуствения интелект.

Милиардерът обаче повтори и предупрежденията си за ИИ по време на интервюто с Карлсън, като каза: "ИИ е по-опасен от неправилно проектиране на самолети или поддръжка на производството, или лошо производство на автомобили".

"Той има потенциал за унищожаване на цивилизацията", добави милиардерът.

xAI не е първата компания за ИИ на Мъск, тъй като той е съосновател на OpenAI през 2015 г., но през 2018 г. се оттегли от борда на компанията. През 2019 г. Мъск написа в Twitter, че е напуснал OpenAI, защото трябва да се съсредоточи върху Tesla и SpaceX.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама