Има риск Ганг и други реки да станат плитководни


Има риск Ганг и други реки да станат плитководни
Снимка: iStock

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че в резултат на топенето и отдръпването на ледниците в Хималаите, причинени от климатичните промени, големите реки в Южна Азия - Ганг, Инд и Брахмапутра, са застрашени от плитководие.

Предупреждението направи генералният секретар Антониу Гутериш, говорейки на конференция на ООН за водните ресурси.

"Тъй като ледниците и ледените покривки ще продължат да се отдръпват през следващите десетилетия, големите хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра ще усетят въздействието - потоците им ще намалеят", каза Гутериш, цитиран от сайта на ООН.

"Освен това повишаването на морското равнище, съчетано с навлизането на солена вода, ще унищожи повечето от огромните им делти", добави генералният секретар на ООН.

Гутериш отбелязва, че ледниците са "водните кули на света" и представляват най-големият резервоар за прясна вода на планетата, който поддържа прехраната, здравето, икономиката и производството на енергия. Близо два милиарда души или всеки четвърти човек на Земята живеят в райони, където ледниците и сезонното топене на снеговете им осигуряват вода, допълва генералният секретар на ООН.

"Спешно трябва да намалим емисиите, да засилим мерките за приспособяване и да осигурим климатична справедливост. Необходимо е развиващите се страни да разполагат с ресурси за адаптиране и повишиване на устойчивостта към климатичните бедствия", казва още генералният секретар на ООН.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама