Интересни факти за сърцето


Интересни факти за сърцето
Снимка: Sendo

В тази статия ще ви представим интересни факти за един от най-важните органи в човешкото тяло – сърцето.

За един ден сърцето ни бие 115 000 пъти и изпомпва 7600 л кръв, която циркулира в тялото ни около три пъти в минута и изминава около 18 000 км/ден.

Жените имат по-висок пулс от мъжете около 78-82 удара в минута  и 70 удара/минута съответно при мъжете. А самото им сърце тежи към 400 г, с 50 г по-малко от мъжете.

За ден сърцето ни генерира достатъчно енергия, че да задвижи камион за 30 км, а за един живот, ще му стигне да отиде и да се върне до Луната. Роговицата е единствената ти жива тъкан, която не се снабдява с кръв, а всичко останало се покрива за 20 секунди.

Вижте още: 3 начина, по които Facebook буквално ни разболява

Сърцето на зародиш може да започне да бие още на 16-ия ден след зачатието. След раждане бебета имат 130-160 удара/минута и имат около 1 ч.ч. кръв, която като пораснат достига 5-6 л.

Кръвоносната ни система (артерии, вени и капиляри) има обща дължина 90 000 км или над 2 обиколки на земята. Най-шумната част от нея са клапите на сърцето, които можете да чуете.

Тъй като сърцето може да създава собствен електрически импулс, то може да продължи да бие дори и извън тялото, стига да получава достатъчно кислород.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама