Интересно: 6 изумителни факта за човешкото тяло


Интересно: 6 изумителни факта за човешкото тяло
Снимка: iStock

Започвайки от ембриони, които лекуват майките си, до това да имаме мозъчен капацитет, равен на 3 милиона часа дълго видео. Това са факти, които все още може да са объркващи за учените, но могат да ни дадат още повече причини да ценим тялото си ежедневно.

1. Вашият мозък произвежда достатъчно електричество, за да запали малка електрическа крушка

Нашият мозък има около 100 милиарда клетки, наречени неврони. Когато се движим, виждаме, мислим, мечтаем или се смеем, електрическите сигнали и химикалите се състезават между милиарди неврони по тази невронна магистрала. Така че, въпреки че един неврон произвежда много малко количество електричество, всички те заедно могат да създадат достатъчно електричество, за да запалят електрическа крушка с ниска мощност.

Вижте още: Феномен: Учени в Колумбия откриха птица с характеристики на два пола

2. Вашето обоняние може да ви върне назад във времето

Когато надушим нещо, което има връзка с нещо значимо от нашето минало, първото нещо, което изпитваме, са емоциите, които сме имали в този момент, а след това споменът често следва. Понякога няма да помним събитието или ситуацията, но емоцията ще бъде там.

Тази способност всъщност има много просто еволюционно обяснение. Има част от нашия мозък, която е посветена на откриването на химикали, които ще ни сигнализират, ако нещо се приближи, което прави обонянието ни. А това е било много важно за нашето оцеляване в миналото.

Вижте още: Неприятна изненада: Ето колко пластмаса се съдържа в шише минерална вода

3. Можем да вдигнем 50-килограмов човек, но не и камък със същата тежест

Когато вдигаме "живо тегло" е по-лесно, защото човек може да се адаптира към гравитацията и да разпредели тежестта си в повече посоки. Ако този човек избере, той също може да увие ръце около вас, което ще направи нещата още по-лесни. Докато повдига обект, като скала, тя не може да избере да разпредели своята гравитация и тегло. Гравитацията е в позиция по подразбиране и това го прави много по-трудно да го повдигнете.

4. Мозъкът има способността да поддържа 2,5 петабайта памет

Нашият мозък има около 1 милиард неврони. Всеки от тях създава 1000 връзки с други неврони, което прави общо един трилион връзки. Това дава на мозъка капацитет за съхранение от около 2,5 петабайта — 1 милион гигабайта. Ако го сравним с дължината на цифрово видео, това ще бъде 3 милиона часа телевизионни предавания, оставяйки видеото да работи без прекъсване повече от 300 години.

Вижте още: Най-интересните астрономически явления през 2024

5. Ембрионът може да излекува майката

Има много проучвания, включващи бременни жени и техните неродени бебета. Резултатите от тези изследвания дадоха на учените нова светлина върху силата на нероденото дете. По време на бременността клетките на ембриона излизат през плацентата и се настаняват в различни части на тялото на жената. Това може да повлияе на здравето на майката.

Всъщност е известно, че тези клетки остават в тялото повече от десетилетие дори след раждането на бебето. Всъщност те могат да помогнат на майката да се излекува след увреждането на органа, направено по време на бременността.

6. Човешките уши са способни да "чуват" молекули

Докато можем да видим разликата между студен и горещ мед, като студеният е по-гъст, а горещият е по-течен, не можем да видим разликата в студената и горещата вода. Но всъщност можем да чуем водните молекули и като просто налеем вода в 2 чаши, можем да разберем разликата.

Можете да вземете 2 чаши и да налеете гореща вода в едната и студена в другата и когато правите това, ще усетите разликата. Това е така, защото молекулите в студената вода имат по-малко енергия, произвеждайки нискочестотни тонове, докато горещата вода има повече енергия и произвежда по-високи тонове, и ние можем да ги чуем и различим добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама