Историята на празника Хелоуин


Историята на празника Хелоуин
Снимка: iStock / Guliver

Хелоуин се празнува в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември (Денят на Вси Светии). Празникът се е зародил преди 2000 години от келтските племена и друидите и се наричал „Бдението на Самхейн“. Името му произлиза от думата HELAVINN и е свързано със смърт, ужаси и окултизъм.

Хел е името на келтската богиня на смъртта и има корена на думата HELL - „ АД“. Празникът е получил нов живот след имигрантската вълна в САЩ и се разпространява по всички континенти. Историята на Хелоуин се корени дълбоко и в дохристиянството. Келтите са се прекланяли пред природата и са живели по нейния биоритъм.

31 октомври е последният ден на годината по календара на келтите, денят когато природата променя целия си ритъм на живот и когато се обира урожая. По време на християнството празникът е бил заменен с Денят на Вси Светии, за да се премахнат вярванията на друидите.

В Денят на Вси Светии се прославят всички светци и мъченици.

Смята се, че на този ден границата между света на живите и мъртвите е толкова тънка, че хората и духовете могат да преминават в света на другите. В този ден зимата сменя лятото, нощта сменя деня, а животът се сменя със смъртта. Нощта на Самхейн размива бариерите между материално и духовно и свръхестественото стъпва на земята. По – чувствителните и отворените към такива неща хора могат осезателно да го почувстват.

Днес от този празник са останали някои забавни традиции – устройват се маскаради с костюми на нечистите сили. Децата тропат на вратите с израза „Лакомство или номер?“. По – добре да се пожертва някой бонбон, вместо да ви намажат вратата със сажди.

Символът на Хелоуин е тиквеният фенер. Тиквата символизира края на събирането на реколтата, злите сили и огънят, който ги плаши. В миналото хората са загасяли осветлението в къщите и са палели свещи. Вярвали са, че свещеният огън ще пази тях и дома им през годината.

Защо се обличат костюми на нечисти сили?

Като предпазна мярка. Хората се сражават със злите сили, използвайки тяхното оръжие – уплахата, страхът. Така човек се учи да живее сред опасностите на природата и това е част от моралното възпитание.

Вижте още: Бърз хелоуински грим

В този ден съберете всичко ненужно – вещи, обиди, разочарования, тъга, страх, вложете всичко негативно в събрания боклук и го изхвърлете. Прочистете не само дома, но и себе си. Спомнете си близките и роднините, които са си отишли, запалете свещ за тях и пригответе ястие от тиква. Отпуснете се, подредете мислите си и се насладете на огъня на свещите. Той има благотворно влияние върху съзнанието и подсъзнанието.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама