Италианка стана първата европейка командир на МКС (ВИДЕО)


Италианка стана първата европейка командир на МКС (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В сряда италианската астронавтка Саманта Кристофорети стана първата европейка, която командва Международната космическа станция (МКС), съобщи италианската агенция АНСА.

Астронавтката на Европейската космическа агенция Кристофорети пое управлението от досегашния командир, руснака Олег Артемиев, като взе от него церемониален месингов ключ.

45-годишната Саманта стана първата астронавтка на Италия по време на първата си мисия през 2014/2015 г. Тя е едва петият европейски командир на МКС и вторият италиански гражданин след Лука Пармитано през 2019-21 г.

Кристофорети, изключително популярна личност с прякор АстроСам, каза "голямо благодаря на Италия и всички италианци и италианки, които винаги са ме подкрепяли и са ме следвали в тази мисия с обич.

"Чест и привилегия е да представлявам Италия тук в космоса. Ако съм тук днес, това е благодарение на голямата ангажираност, която страната ни имаше и продължава да има по отношение на космоса".

Облечена в синя тениска и сиви панталони, с по-дълга коса от обикновено, Кристофорети благодари на Артемиев за командването и щедростта му.

"За мен е удоволствие и чест да остана с вас и да продължа да работя с вас", каза тя на колегите си от Екипаж- 4, с които пристигна на МКС.

Бившият и настоящият екипаж я поздравиха като "командир" преди аплодисментите и традиционния камбанен звън, с който завърши церемонията.

 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама