Изгледът от стаята влияе на психичното здраве


Изгледът от стаята влияе на психичното здраве
Снимка: iStock

Хората, които живеят на място с изглед към вода, имат по-добро психично здраве, сочи проучване. Често се говори за връзката между „зелените пространства“ и начина, по който се чувстваме, но това е първото, което показва връзката на т.нар. „синьо пространство с психичното благополучие". Може би това е една от причините имотите с гледка към вода да са толкова скъпи.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЛУНАТА

„Гледките към синьо пространство се свързват със значително по-ниски нива на психически дискомфорт. За зелените пространства обаче не открихме подобна връзка.“ – казва д-р Амбър Л. Пиърсън, един от авторите на изследването.

Други проучвания обаче са открили положителна връзка между зелените пространства и психичното здраве. Установено е, че дори гледката към един затревен покрив носи когнитивни ползи.

Изследването на Пиърсън и колегите ѝ е проведено в Ню Уелингтън, Нова Зеландия. Градът е заобиколен от Тихия океан на юг и Тасманийско море на север. Учените са взели предвид влиянието на фактори като възраст, пол, финансово положение и други фактори, установявайки, че връзката между гледането на вода и психичното здраве е независима от тях.

По отношение на зелените пространства, Пиърсън си обяснява липсата на резултати с това, че в този район в тях личи твърде много човешка намеса – например спортни площадки и игрища – докато сините пространства са напълно естествени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама