"Изкуство с увреждания" - изложба-преживяване


"Изкуство с увреждания" - изложба-преживяване
Снимка: ПР

От 10 до 18 май в Националния студентски дом в София ще бъде показана изложбата "Изкуство с увреждания". Както подсказва и името, проектът е посветен на хората с увреждания, променили света с постиженията си и включва портрети на 11 изявени личности от различни сфери, Brain games пространства и кът за свирене на Музико – музикален инструмент за деца с приоритет за деца със специални потребности, създаден от авторката на изложбата.

За ролята на вдъхновители тя избира писателката Хелън Келър, композитора Бетовен, художниците Фрида Кало, Яйой Кусама и Ван Гог, създателя на азбуката за незрящи Луи Брайл, музикантите Рей Чарлз и Стиви Уондър, астрофизика Стивън Хокинг, атлетите Бетани Хамилтън и Ерик Вайхенмайер. Всеки един от тях е представен чрез неонова светлина и брайлово писмо, за да могат и зрящи, и незрящи заедно да се потопят пълноценно в експозицията. Изборът на стъклен неон не е случаен. Той става символ на свободата и новия живот в редица градове след разрушенията от войните преди век. Жителите им се опитват да възстановяват неоновите реклами, за да почувстват отново нормалността в живота си. Уникалността на този газ, по-лек от въздуха, който може да бъде затворен в стъклена тръба и да приема различни форми, препраща към значението на портретите в изложбата. Прозрачните кутии с брайлово писмо, през които прозират илюстрациите, са символ на възможността хората да съществуват заедно в една и съща среда, макар и по различен начин.

"Целта на изложбата е да сподели с хората с увреждания добрия пример от цял свят. Те често се чувстват невидими и имат нужда от насърчаване, за да повярват във възможностите си. Проектът е визуален реверанс към всички онези, наречени различни, за усилията, които полагат и за това, че ни показват колко много можем да развием съзнанието си", споделя авторът ѝ - Полина Герасимова.

Интерактивните зали "Brain games", от своя страна, дават възможност за четене чрез допир и разпознаване на музика чрез вибрация. С помощта на визуално сетивно възприятие всеки посетител може сам да предизвика съзнанието си, създавайки нова представа за сетиво, което не е било стимулирано по този начин досега. Това е и методът, чрез който хората с увреждания опознават света. За всички останали изложбата би била една експериментална синестезия - състояние, при което сетивата се свързват едни с други.

В последната стая публиката има на разположение Музико - музикален инструмент, създаден от авторката на изложбата за деца, с приоритет за деца с увреждания.

"Проблемите на хората със специални потребности са невидими за обществото или още по-лошо - само проблемите им са видими. Инстинктът ни за самосъхранение не ни позволява да влезем в обувките на неприятната среда и често разбираме даден проблем само ако го преживеем. Затова, макар и символично и безкрайно недостатъчно, 5 секунди тъмнина в малко изложбено пространство може да се окажат точката на пречупване на нечие съзнание", добавя авторката на проекта.

Изложбата е изцяло адаптирана на брайл и достъпна за хора със затруднено придвижване. Входът е безплатен, а Студентският дом на пл. "Народно събрание" 10 ще очаква посетители всеки ден между 10 и 18 май от 2 на обяд до 9 вечерта. Откриването на изложбата ще се състои на 10 май (сряда) от 19 ч., когато пространството по изключение ще работи до 22 ч.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама