Излиза "Собствена стая" на Вирджиния Улф


Излиза "Собствена стая" на Вирджиния Улф
Снимка: Колибри

Още на 5 януари "Колибри" ще зарадва ценителите на модернистична проза с емблематичното монографично есе на Вирджиния Улф "Собствена стая".

"Собствена стая" (преводът е на Иглика Василева) съдържа два доклада, изнесени от Вирджиния Улф пред Сдружението на творците в женските кеймбриджски колежи "Нюнам" и "Гъртън" през октомври 1928 година. С тънкия си усет за литература Вирджиния Улф ги доразвива и разширява, като хвърля поглед назад във времето, за да установи с тъга, че без елементарното човешко право да разполага със собствено пространство, жената дълго време е била лишавана и от възможността да твори, да обогатява литературата със своето въображение и светоглед.

"За писателя е пагубно да мисли за собствения си пол, когато твори. В ума на твореца мъжкото и женското трябва да си сътрудничат - само тогава процесът може да бъде завършен", настоява Улф.

И досега се спори дали приносът на това блестящо есе е по-голям за модерния феминизъм, или за модерната женска литература. Везните клонят повече към литературата, където Улф осветлява неизвестни дотогава имена на писателки и разгръща нови хоризонти на тълкувание за творбите на известните.

***

Родена през 1882 г. в Лондон, Вирджиния Улф е сред иконите на литературния модернизъм – редом с Джеймс Джойс и Марсел Пруст. Автор на забележителни романи, разкази и есета, Улф е изкусна в употребата на повествователната техника поток на съзнанието. Българската публика я познава чрез романи като "Госпожа Далауей", "Към фара", "Нощ и ден" и "Стаята на Джейкъб". Сборникът "Литературни есета" предлага креативна рефлексия върху литературата, а есето "Собствена стая" е поредно доказателство за богатството на нейния белетристичен дар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама