Изложбата "Townsmen" показва бунтарския характер на живота


Изложбата "Townsmen" показва бунтарския характер на живота
Снимка: ПР

Изложбата "Townsmen" на Елена Назърова се открива на 26 ноември от 17:00 до 20:00 часа във Водната кула в квартал Лозенец, София (ул. "Галичица" 13А). Изложбата ще продължи до 29 декември 2021.

През 2019, поразена от силните контрасти на уличното ежедневие в Париж, който според художничката е най-противоречивият град в Европа, Елена Назърова полага проекта "Townsmen" като обединяваща тъкан през седемте ѝ месеца на арт-резиденция там. За периода тя живее и работи в студио "Le Laboratoire de la creation", откъдето насочва процеса си на артистични проучвания и наблюдение в две конкретни и особено различни посоки, полюси на съвременния градски живот. Това са бездомността и попкултурата в града, присъстващи ярки и напълно осезаеми по същите улици и площади, толкова романтизирани през вековете.


Въпросът за бездомността, който е една от най-належащите глобални хуманитарни кризи към момента, тук е разгледан през призмата на личния ежедневен опит на художничката и взаимодействието ѝ с жителите на няколкото улици, намиращи се непосредствено до ателието, което тя обитава в района Chatelet Les Halles, много близо до географския център на Париж. Районът е средище на туристи през деня и гореща точка за бездомното население през нощта, въпреки че второто се споменава рядко. И това по същество е противоречивостта, която тласка Елена да се стреми да обърне нещата наопаки, да вземе това, което е там и е поразителна реалност, и да го представи на същото място, но по привлекателен начин, така че хората да не отвръщат поглед.

За целта "Townsmen" се обръща към съвременната попкултура в изкуството и лайфстайла и започва да изследва механизмите, които действат зад блясъка и атрактивното, търсейки да го използва като комуникационен инструмент, за да говори за наличната социалната структура и идеологии. Същевременно под повърхността си изложбата докосва някои теми за публичното пространство спрямо съвременния частен и хигиенен битов живот, моралния компас и целите на модерния човек, консуматорската култура, както и свободата като ценност днес.

"Townsmen" има за цел да изложи бунтарския характер на живота и рутината на хората, живеещи по улиците на големите градове по един изопачен начин, така че да му придаде определен блясък, с който да привлече внимание към себе си и към една група хора, живеещи сред нас в невъобразимо затруднение, която подминаваме всеки ден. Изложбата представя разгънат творческия процес на един проект, който продължава във времето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама