Jamais Vu: Явлението, обратно на дежа вю


Jamais Vu: Явлението, обратно на дежа вю
Снимка: iStock/Guliver

Всеки е изпитвал поне веднъж в живота ви странното усещане дежа вю, когато погрешно вярваме, че сме преживели нова ситуация в миналото. 

Оказва се, че явлението възниква, когато частта от мозъка, която разпознава познатото, се десинхронизира с реалността. Дежа вю е сигналът, който ви предупреждава за тази странност. На практика това е вид "проверка на фактите" за системата на паметта, съобщи „Science alert”.

Вижте още: Учителят Дънов: За всеки човек е отредено кой да го обича

Но повторението може да направи нещо още по-странно и необичайно.

"Противоположното на déjà vu е "jamais vu", когато нещо, което знаете, че е познато, ви се струва нереално или ново по някакъв начин. В нашето неотдавнашно проучване, което току-що получи Нобелова награда за литература, ние изследвахме механизма, който стои зад това явление.

„Jamais vu“ може да се изразява в това, че гледате познато лице и изведнъж го намирате за необичайно или непознато. Музикантите се сблъскват с него моментално - губят ритъма в съвършено познат музикален откъс. Може да ви се е случвало да отидете на познато място и да се дезориентирате или да го видите с "нови очи".

Това е преживяване, което е по-рядко от дежа вю и може би още по-необичайно и тревожно. Когато помолите хората да го опишат във въпросници за преживявания от всекидневния живот, те дават отговори като: "Докато пиша на изпитите си, пиша една дума правилно, например "апетит", но продължавам да гледам думата отново и отново, защото ми се струва, че може да е грешна."

В ежедневието това може да бъде провокирано от повтаряне или взиране, но не е задължително. За щастие в природата това се случва рядко.

„Не знаем много за „jamais vu“. Но предположихме, че ще е доста лесно да го предизвикаме в лабораторията. Ако просто помолите някого да повтори нещо отново и отново, той често установява, че то става безсмислено и объркващо“, казват учените.

При първия експеримент 94 студенти прекарват времето си в многократно писане на една и съща дума. Те нправят това с дванадесет различни думи, които варират от общоприети, като "врата", до по-рядко срещани, като "бразда".

Изследователите помолили участниците да препишат думата възможно най-бързо, но им казали, че имат право да спрат, и им посочили няколко причини, поради които могат да спрат, включително че се чувстват странно, че им е скучно или че ги боли ръката.

„Най-често избираната опция беше да спрете, защото нещата започнаха да ви се струват странни, като около 70% от тях спряха поне веднъж, защото почувстваха нещо, което определихме като „jamais vu“. Обикновено това се случваше след около една минута (33 повторения) и обикновено за познати думи“, казват авторите на изследването.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама