Ястието е твърде люто? 6 начина да го спасите


Ястието е твърде люто? 6 начина да го спасите
Снимка: iStock

Добавянето на малко допълнителна сол към вашето ястие е доста обичайно, същото е и с подправките. Сигурни сме обаче, че ви се е случвало да прекалите с тях и да направите едно ястие супер пикантно. Ако сте се чудили как да подобрите и омекотите вкуса му, ние ви предлагаме 6 ефективни начина.

1. Добавете млечни продукти

Млечните продукти са чудесна добавка към ястие, когато става въпрос за намаляване на нивото на лютост. Независимо дали добавяте малко заквасена сметана, кисело мляко, течна сметана, прясно мляко и т.н., това може да помогне за смекчаване на подправката. Можете да добавите и меки видове сирена, за да неутрализирате ефекта на подправката.

Забележка: За тези, които не могат да консумират млечни продукти поради непоносимост към лактоза, можете да добавите всяко друго растително мляко или дори кокосово мляко.

Вижте още: Какво да направите, ако ястието е твърде солено

2. Добавете киселина

Добавянето на киселина под формата на цитрусов сок (сок от портокал, лимон, лайм) или оцет, нарязани ананаси, сос или кетчуп и т.н., в зависимост от вида на ястието, може да помогне за намаляване на лютостта. Подправката е алкална и когато се смеси с нещо киселинно, може да помогне за неутрализиране на ефекта. Започнете, като добавите само малко и след това увеличете, ако е необходимо.

3. Добавете бульон

Ако ястието е много пикантно, можете да добавите малко зеленчуков или месен бульон. Това ще помогне за малко разреждане на ястието и намаляване на лютостта. Може да добавите и малко вода, в случай че нямате готов бульон у дома. Този метод ще работи най-добре с ястия на течна основа като супи, гювечи, яхнии и др.

4. Добавете зеленчуци

Можете да добавите нарязани зеленчуци като кубчета картофи, резени моркови и т.н., за да намалите пикатността. Зеленчуците съдържат естествени захари, които могат да помогнат за намаляване на подправката, докато порестата му текстура може да помогне и за абсорбирането на част от лютивината.

Вижте още: Какво се случва с тялото, когато ядете люто

5. Добавете подсладител

Добавянето на захар, мед, кленов сироп или друг подсладител по избор може да помогне за противодействие на ефектите на подправката във всяко ястие. Можете дори да добавите малко кетчуп или доматен сос, за да намалите пикантността. Не забравяйте да започнете с добавянето на подсладителя малко по малко.

6. Добавете ядки

Ядките могат да помогнат за разтварянето на подправката в ястие. Можете да добавите малко ядкова паста или ядково масло, или тахан в ястие, за да намалите нивото на подправките. Този хак може да не е подходящ за всички видове ястия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама