Какво се случва с тялото, когато ядете люто


Какво се случва с тялото, когато ядете люто
Снимка: iStock/Guliver

Някои ястия са толкова пикантни, че се чудим как готвачите предпазват очите си от изгаряне. Консумирането на люта храна има неоспоримо влияние върху цялото тяло. Но не са много хората, които са наясно с положителните и отрицателните ефекти, с които ще трябва да се сблъскат след това. Ето какво се случва с тялото ви, когато ядете люто.

1. Може да отслабнете

Яденето на пикантна храна е лесен начин за изгаряне на малко допълнителни калории. Нищо не може да замени упражненията и здравословното хранене, но капсиноидите, които се съдържат в чушките, също ще ви помогнат. Те са известни с увеличаването на енергийния разход и намаляването на телесните мазнини.

2. Увеличава се прага на болка

Трудно е да се повярва, тъй като яденето на пикантна храна само по себе си е болезнено преживяване за някои хора. Специалистите обаче смятат, че капсаицинът може да въздейства върху частта от мозъка ни, която е отговорна за болезнените чувства. Той подвежда мозъка да игнорира неразположенията.

5 НЕПОДОЗИРАНИ ПОЛЗИ ОТ КЕСТЕНИТЕ

3. Подобрява имунната система

Докато се наслаждавате на люта храна, тялото се зарежда с антиоксиданти. Това е особено полезно по време на грипния сезон, тъй като те предпазват от микроби и развитието на бактериални инфекции. Ако не се чувствате особено добре, пригответе нещо с люти чушки, за да дадете тласък на имунитета.

4. Има шанс да живеете по-дълго

Проучване доказва, че тези, които ядат люто 6-7 пъти седмично, имат 14% по-ниска смъртност. Изследването наблюдава любителите на пикантна храна независимо от други рискови фактори, което значи, че лютото няма да ви помогне, ако имате куп нездравословни навици.

5. Консумацията на захар ще намалее

Вече не е тайна, че захарта е адски вредна за вашето здраве, но намаляването на количеството не е лесно. Експертите казват, че добавянето на пикантни ястия в менюто от време на време може да помогне за борбата със захарта.

6. Вашите вкусови рецептори ще страдат

Езикът ви ще е първият, който ще почувства негативните последици от лютото. Той ще изпита парещо усещане и това не е просто чувство, а истинско изгаряне. Поради тази причина няма да можете да се насладите на толкова много вкусове, колкото обикновено, но пък това е само временно разположение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама