Жената, отдала живота си да пази тигрите


Жената, отдала живота си да пази тигрите
Снимка: WWF

Дълбоко навътре в най-големия и богат на видове национален парк в Бутан, една жена тихо пристъпва по горската пътека. Раницата ѝ, натежала от припасите за деня, е пристегната към зелената ѝ износена униформа. Тя отлично познава местността и опасностите, скрити тук. Способна е да установи откъде идва всеки шум в гората, всяко прекършване на клонче.

Това е Синги Уангмо – закрилникът на тигри. Тя е на 31 години и е сред малкото жени рейнджъри в Бутан. Седмици наред тя прекарва в горите, за да опазва дивите тигри и всякакви други горски животни, които обитават Национален парк "Роял Манас".

Синги ръководи екип от 30 рейнджъри – всичките мъже. Времето ѝ е посветено основно на проследяване на тигрите чрез фотокапани, провеждане на теренни проучвания и непрестанно патрулиране по местата, на които бракониерите ловуват най-често. Целият екип разполага с оръжие. Заплахата от бракониери и дървосекачи е постоянно надвиснала над тях.

"Попаднеш ли в Манас, все едно си в нищото. Остава ти само работата. Откъснат си напълно от външния свят."

Синги прекарва седмици наред в преходи из тайнствените пътеки на парка. Тук телефонът няма обхват, връзка с интернет също липсва. Единственият начин да се свърже с външния свят е сателитен телефон за спешни случаи. Свикнала е да се сбогува постоянно със семейството и съпруга си преди да тръгне на поредния поход. И въпреки че ѝ липсват много, Синги не губи ентусиазъм и все така самоотвержено работи в дивата пустош.

Тигрите са неизменна част от религиозните и културните традиции на Бутан. Легендата гласи, че Гуру Падмасамбхава, който въвежда будизма в страната, дошъл на гърба на летяща тигрица и кацнал на свещена скала – днес дом на почитания храмов комплекс Паро Тактсанг или "Гнездото на тигъра".

Будистките вярвания и ритуали са неразривно свързани с работата на Синги по опазване на тигрите. Влиянието на религията и духовността е повсеместно. Тя се моли в местния храм в Гелепу. Пътят ѝ към Роял Манас е осеян с благословията на многоцветните флагове, а денят ѝ започва с цитиране на светите писания.

"Тигрите са наша гордост. Ако ги загубим, ще загубим и своите културни и духовни ценности. Ако животните не са някъде там, в дивото, ще загубим и себе си."

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама