Как да намалим вредните последствия от недоспиването?


Как да намалим вредните последствия от недоспиването?
Снимка: iStock/Guliver

Една 30-минутна дрямка е достатъчна, за да навакса хормоналните проблеми, причинени от липсата на сън, установява изследване. Дрямката намалява стресовата реакция на организма спрямо липсата на сън, нормализира кръвното налягане и снижава пулса.

При положение, че трима на всеки десет възрастни посочват, че спят по шест часа или по-малко средно на денонощие, липсата на достатъчно сън е все по-разпространен проблем със сериозни последици за здравето.

Хората, които спят твърде малко, са изложени на по-висок риск от хипертония, депресия, затлъстяване и диабет.

Изследването е проведено в лабораторни условия, където фактори като количеството сън, храненето и осветлението са контролирани. В един от експериментите сънят на участниците е бил ограничен до само два часа. Учените установяват, че равнищата на норепинефрин, хормон и невротрансмитер, свързан с реакцията на организма към стрес, са били 2,5 пъти по-високи. От друга страна равнищата на интерлевкин-6, протеин с антивирусни свойства, спадат значително след дългото лишаване от сън. И двете обаче се връщат към нормата само след 30-минутна дрямка.

„Дрямката е начин да се противодейства на вредните последствия от лишаването от сън, като помага за възстановяването на имунната и невроендокринната система – пише авторът на изследването, д-р Брис Фаро. – Резултатите могат да помогнат за разработването на стратегии за справяне с хроничното недоспиване, например при работещите на смени и през нощта.“

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама