Как да разберете, че зехтинът е истински


Как да разберете, че зехтинът е истински
Снимка: iStock

На пазара се предлага не само истински зехтин, но и фалшив. Ето защо е добре да знаете как да различавате двата вида. Качественият има редица полезни свойства и дори е наричан "течното злато". Ето как може да го разпознаете:

На първо място трябва да гледате етикета. Истинският зехтин е студено пресован или така нареченият-  екстра върджин. Това е единственият зехтин, който е полезен за здравето.

Друга особеност, която различава студено пресованото олио, е маркировката D.O.P - de Origen Protegida. Това означава, че произходът е гарантиран и маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света.

В никакъв случай не купувайте зехтин, който има кафяв цвят. Той е менте!

А ето и няколко трика, чрез които може да проверите дали зехтинът е истински:

Първи трик

Отлейте малко количество зехтин в чаша и затворете гърлото ѝ с длан. В същото време разклатете хубаво чашата и течността. По този начин ще освободите ароматите от мазнината, без те да излизат.

След около една минута доближете чашата до носа си и махнете дланта си от гърлото. Това, което трябва да усетите, е специфичен, леко пиперлив аромат, който носи нюанси на плодове и зеленчуци. Ако това не е така, явно сте си взели зехтин менте.

Втори трик

Този трик може да ви учуди, защото е малко странен, но върши работа. Отпийте една глътка зехтин от чашата, в която сте сипали, и оставете в устата си за около 20 секунди. След като мине времето, преглътнете. Ако това предизвика кашляне, значи, че сте избрали висококачествен зехтин. Колкото повече кашляте, толкова по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама