Нестандартни приложения на зехтина у дома


Нестандартни приложения на зехтина у дома
Снимка: iStock/Guliver

Винаги имайте на разположение една бутилка зехтин в банята или в килера си. Звучи ли ви абсурдно? Може да изглежда странно, но освен като здравословна добавка към салати и ястия, зехтинът има и приложение извън кухнята.

1. Отстранете грима на очите си със зехтин

Потопете памучен тампон в малко зехтин. Почистете нежно под очите и клепачите си, за да премахнете грима. Изплакнете с топла вода и подсушете кожата. Освен че ще изчистите грима си, кожата ви ще стане много мека.

2. Зехтинът успокоява напукани устни

Направете своя собствен балсам за устни със зехтин. Няколко лъжички захар се смесват с една чаена лъжичка зехтин. За аромат може да добавите и малко лимонов сок. Тази смес ще предпазва устните ви от напукване.

3. Подмладете лицето си

Направете си маска за лице със зехтин и ще видите колко подхранена и еластична ще стане кожата ви. В интернет има много рецепти, от които може да избирате. А също така може да добавите няколко капки към крема си за лице.

4. Използвайте зехтин като заместител на крем за бръснене

Този естествен лубрикант ще ви помогне да се избръснете гладко, без да се наранявате. Плюс това, ще хидратира кожата ви.

5. Премахнете лесно дъвка от косата си

Дъвка в косата е истински кошмар, особено за жените. Но не е нужно да вземате ножиците! Трябва ви просто малко зехтин, който да намажете на косата около залепналата дъвка. Оставете за пет до десет минути, дъвката ще се разпадне и лесно ще я премахнете.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО КАК ХАРЧИТЕ ПАРИТЕ СИ?

6. Полирайте мебелите със зехтин

Ако искате мебелите ви да заблестят, не е нужно да купувате скъпи препарати. Просто смесете 1 лъжички зехтин и ¼ чаена чаша оцет и с помощта на кърпа почистете дървените мебели. Така ще се запазят чисти и лъскави по-дълго време.

7. За смазване на скърцащи врати и панти

Сигурно ви е много досадно да чувате вечно скърцащите врати на шкафа? Е и за това има лесно решение – зехтин! Капнете няколко капки зехтин върху горната част на скърцащата панта. Преместете пантите напред-назад няколко пъти, за да попадне маслото на правилното място. Ще видите как досадното скърцане ще изчезне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама