Как да запазим храната си свежа за по-дълго


Как да запазим храната си свежа за по-дълго
Снимка: iStock/Guliver

Понякога нямаме възможност да пазаруваме всеки ден свежи продукти. За щастие, съществуват различни трикове, благодарение на които ще поддържате храната в добро състояние значително по-дълго. Например…

1.Използвайте форма за лед, за да замразите яйцата

Случва се да не успеем да използваме яйцата, докато са все още пресни. А може би са ни останали жълтъци или белтъци от последния сладкиш? Добрата новина е, че те могат да бъдат замразени. Разбийте и изсипете във форма за лед, като добавите в сместа малко сол или захар, за запазване на текстурата им. Размразете ги, когато ви потрябват.

2. Замразете останалия сос за готвене

Останалият сос също може да бъде замразен. Излейте го в хладилен плик и го поставете във фризера. До час вече може да го режете на парчета и добавяте към ястията при нужда.

3. Листата от маруля ще останат по-дълго свежи, ако са увити в кухненска хартия

Марулята може да остане свежа и хрупкава цяла седмица, ако е увита в кухненска хартия. Излишната влага ще попие в хартията и листата няма да омекнат.

4. Ябълките могат да останат в хладилника месеци наред

Ябълките са доста траен плод, но в хладилника те могат да останат още по-дълго. Не ги оставяйте да се допират една до друга, защото това ги поврежда. Може дори да увиете във вестник една по една.

5. Съхранявайте морковите в пясък

Градинарите препоръчват да съхраняваме морковите в пясък, което не е изненадващо: пясъкът намалява изпаряването на водата и забавя гниенето. Същото важи за сртъковете праз: заровете ги на 5-10 см от корена в пясък

6. Зеленият лук ще остане пресен, ако го поставите в чаша вода

Връзките лук ще запазят свежестта си по-дълго, ако ги съхранявате в съд с вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама