Понякога нямаме възможност да пазаруваме всеки ден свежи продукти. За щастие, съществуват различни трикове, благодарение на които ще поддържате храната в добро състояние значително по-дълго. Например…
1.Използвайте форма за лед, за да замразите яйцата
Случва се да не успеем да използваме яйцата, докато са все още пресни. А може би са ни останали жълтъци или белтъци от последния сладкиш? Добрата новина е, че те могат да бъдат замразени. Разбийте и изсипете във форма за лед, като добавите в сместа малко сол или захар, за запазване на текстурата им. Размразете ги, когато ви потрябват.
2. Замразете останалия сос за готвене
Останалият сос също може да бъде замразен. Излейте го в хладилен плик и го поставете във фризера. До час вече може да го режете на парчета и добавяте към ястията при нужда.
3. Листата от маруля ще останат по-дълго свежи, ако са увити в кухненска хартия
Марулята може да остане свежа и хрупкава цяла седмица, ако е увита в кухненска хартия. Излишната влага ще попие в хартията и листата няма да омекнат.
4. Ябълките могат да останат в хладилника месеци наред
Ябълките са доста траен плод, но в хладилника те могат да останат още по-дълго. Не ги оставяйте да се допират една до друга, защото това ги поврежда. Може дори да увиете във вестник една по една.
5. Съхранявайте морковите в пясък
Градинарите препоръчват да съхраняваме морковите в пясък, което не е изненадващо: пясъкът намалява изпаряването на водата и забавя гниенето. Същото важи за сртъковете праз: заровете ги на 5-10 см от корена в пясък
6. Зеленият лук ще остане пресен, ако го поставите в чаша вода
Връзките лук ще запазят свежестта си по-дълго, ако ги съхранявате в съд с вода.