Как изкуственият интелект може да вкуси и помирише?


Как изкуственият интелект може да вкуси и помирише?
Снимка: iStock

Миналата седмица се появи новината, че се е родила първата в света енергийна напитка, разработена изцяло от изкуствен интелект в сътрудничество с водещ унгарски производител на енергийни напитки. Нещо повече, AI не просто излезе с нов продукт, но също така тества и опита три варианта на вкус, които предложи, като в крайна сметка избра окончателния вкус въз основа на тези тестове. След като прочете това, човек може да се запита как изкуственият интелект е способен да вкуси, как може да замени човешкото възприятие, вкус и мирис. И как прави прогнози?

Изкуственият интелект (AI) е в състояние да обработва невероятно количество информация, намерена в мрежата и въведена в нея със скорост, която е почти непонятна за хората. Превеждането на човешкото усещане за вкус в изкуствен алгоритъм обаче изглежда толкова нереалистична операция, че искахме да проучим по-подробно как протича подобен процес.

Вижте още: Изненада: Бар в Дубай предлага гурме вода според индивидуалните нужди

Оказва се, че няколко компании по света са специализирани в дигитализиране на вкусове и миризми. Тези компании използват специално разработено оборудване, като така наречените е-уста и е-нос. Една компания в Ню Йорк, например, събира и обработва първични проби в продължение на 10 години, дигитализира сензорни данни за едно десетилетие и обработва най-големия и най-разнообразен набор от сензорни данни за храни и напитки на пазара. Тази цифрова база данни непрекъснато се разширява и актуализира, което позволява точно проследяване на промените и тенденциите във възприятията и предпочитанията. Именно там AI идва, като може надеждно да предвиди как различните потребители ще реагират на нов продукт от въведените цифрови данни - без да ги опитват на живо.

Очевидно е, че AI има огромен потенциал в областта на разработването на продукти, разчупвайки невъобразими досега граници и предоставяйки нови възможности на хранително-вкусовата промишленост. Способността на изкуствения интелект да сортира и анализира огромното количество налични данни в мрежата за няколко минути или секунди може да съкрати цикъла на разработка на продукта от 1-2 години (или в най-добрия случай половин година) до само 1 месец. В момента има повече от 100 изкуствени интелекта в света - всички те са отлични в различни области - и именно тяхната комбинирана работа гарантира високо ниво на иновация.

Затова е препоръчително да следите кулинарната революция, която обещава да бъде пълна с изненади, които AI може да въведе в хранително-вкусовата промишленост в близко бъдеще. Кой знае какви нови и вълнуващи разработки ни очакват в светлината на новите разработки? По-вкусни безалкохолни напитки, печива, най-добрата рибена чорба или по-вкусни колбаси? Възможностите, предлагани от AI са безкрайни и ние едва започваме да откриваме какво може да постигне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама