Как нивата на кортизол в косата са свързани със стреса


Как нивата на кортизол в косата са свързани със стреса
Снимка: iStock/Guliver

Изследователи от Исландия, Мексико и Германия откриват, че нивата на стрес може да се отчетат чрез съдържанието на кортизол в косата. Той е стероиден хормон, секретиран от надбъбречните жлези и нивата му се повишават значително при стрес, поради което е известен и като хормон на стреса.

Изследването обхваща данни от коси на 881 жени, живеещи в различни райони на Мексико и на 398 жени от Исландия. Космите не са рязани, а отскубнати, за да се изследват и космените фоликули. При проби с дължина на косъма 3 см и среден растеж на косата 1 см/мес. те очакват всеки косъм да даде информация от последните 3 месеца. Всяка жена, участвала в проучването, отговаря и на въпроси, за стреса, изпитан през това време.

Анализът на косите и отговорите на анкетата показват, че колкото повече стресирани са жените, толкова повече кортизол се съдържа в пробите им.

В заключение, нивата на кортизол в човешката коса могат да служат като биомаркер за изпитания стрес в близкото минало, но е нужно да се отчитат и други фактори за увеличена секреция на кортизол (употреба на някои лекарства, наличие на доброкачествени тумори и др.).

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама