Как правилно да използвате климатика на колата през зимата?


Как правилно да използвате климатика на колата през зимата?
Снимка: iStock

Повечето шофьори са на мнение, че климатикът в колата им е необходим само през лятото, а през зимата разчитат на парно. Но ето какво е нужно да направим именно през студения сезон, за да удължим експлоатационния живот на климатика през лятото.

Климатикът е идеално средство за справяне със запотените стъкла през зимата. Използвайте го, за да изсушите въздуха в купето. Дори и в най-студеното време климатикът трябва да се включва. Много шофьори избягват това и с течение на времето се сблъскват с необходимостта от преждевременен ремонт на климатичната система.

Факт е, че в компресора има движещи се части и нито един механизъм не може да работи дълго време без смазване. Компресорът не прави изключение. Ролята на смазката в този случай се играе от хладилния агент, циркулиращ през тръбите. Ако климатикът не е включен дълго време, тази охлаждаща течност се изпарява от компресора и първото му включване след дълго време на празен ход води до нежелан ефект - отлагане на твърди частици в системата заради триещите се части на компресора. Първоначално работят "на сухо", без смазване и това означава ускорено износване.

Последващата експлоатация на компресора причинява допълнително увреждане на триещите се повърхности и уплътненията. За да избегнете подобно развитие на събитията, трябва от време на време да стартирате климатичната система на автомобила. Експертите препоръчват това да се прави на интервали от не повече от две седмици, в краен случай - веднъж месечно.

Какво да правим, ако при опит за включване на климатика студено време, той не стартира?

Много шофьори са на мнение, че интелигентната електроника забранява включването, като по този начин предпазва климатичните устройства от повреди.

Всъщност системата не се включва поради простата причина, че налягането на хладилния агент в нея е твърде ниско. Но при студено време част от фреона се отделя в атмосферата.

Ако през зимата климатикът ви откаже да се включи, имайте предвид, че до пролетта голямо количество от фреона ще се е изпарило и е възможно през топлия сезон той да не функционира изобщо. Следователно в студения сезон е най-лесно да разберете, че нещо не е наред с климатика на вашата кола и да се обърнете към специалисти, още преди затоплянето на времето.

Обикновено шофьорите отлагат диагностиката на фреон за пролетта, но това е голяма грешка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама