Как да използвате правилно климатика, без да настинете?


Как да използвате правилно климатика, без да настинете?
Снимка: iStock

В жегата климатикът е единственото спасение за поддържане на идеалната температура в помещението, което е залог за нормалното функциониране на нашето тяло. Но от страх да не се разболеят, много хора отказват да използват климатика през лятото. 

Наистина ли може да се разболеем от него?

Проблеми могат да възникнат единствено ако нарушите правилата за експлоатация и поддръжка на климатика. Важно е температурата в помещението да не е по-ниска от 21-22 градуса, това е физиологична норма, при която всеки човек ще се чувства комфортно. При този температурен режим нашата сърдечно-съдова система функционира нормално. 

Както течението от отворен прозорец, така и от климатик няма да ви разболее, ако температурата на въздуха е нормална, в стаята не е твърде студено и имунната ви система функционира нормално. Разбира се, ако стоите директно под струята студен въздух, няма как да се разминете с обостряне на ишиас, неврит или настинка. Както и след консумацията на чаша твърде студена вода.

КАК ДА ОЦЕЛЕЕТЕ В ЖЕГАТА, АКО ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРЦЕТО

Каква е връзката между студените напитки и климатика?

Нагрятото тяло възприема студените напитки като средство за охлаждане: дори ледената вода се загрява и абсорбира от тялото след 4 секунди, освен това помага за изгарянето на калории. Но при слаб имунитет, след консумацията на студени напитки, патогенната микрофлора в носоглътката (която всеки от нас има) може да започне да се размножава интензивно, така че се появява хрема или кашлица. В случая започваме да консумираме топли напитки и да се затопляме допълнително, което единствено води до увеличаване на възпалението. 

При липса на знания за правилно използване на климатика, слаба имунна система и незакалено тяло - всичко това води единствено до настинка и задълбочаване на хронични оплаквания.

Ако системно излагате тялото си прегряване и след това, с надеждата да се охладите бързо, включвате климатика на пълен капацитет, неприятностите няма да ви се разминат.

Също така е важно редовно да почиствате да филтрите и да допълвате фреона на уреда, за да работи максимално ефективно.

Как да използваме правилно климатика, за да не се разболеем?

Вредата, която причинява климатикът, се свързва с два фактора: неправилно използване, ненавременно почистване и филтрите.

Не забравяйте, че сърдечно-съдовата и нервната ни система се нуждаят от комфорт през деня и почивка през нощта. В противен случай те няма да могат да работят нормално. А в горещо време този комфорт може да осигури климатикът. Затова го включвайте при екстремни горещини дори през нощта, изберете режим "Sleep", ако е необходимо (тогава климатикът започва да работи в по-тих режим, поддържайки желаната температура).

Също така е важно да инсталирате правилно климатика, така че студената струя да не попада директно върху вас. Ето защо е необходимо да се вземе предвид общия капацитет на уреда, тогава няма да има усещането, че е прекалено мощен или прекалено "слаб".

Не превишавайте температурния режим, посочен от производителя - това не само ще гарантира безопасността на вашето здраве, но също така и по-дългата безпроблемна експлоатация на уреда.

Ако температурата в стаята е 22 градуса, а навън е 35 градуса и трябва да излезете скоро, тогава можете да изключите климатика или да отворите прозореца. Топлият въздух ще навлезе бързо в стаята, тялото ви ще се адаптира и ще избегнете шока, който се получава от излизане от студено на топло. Направете това и при прибиране у дома.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама