Как да оцелеете в жегата, ако имате проблеми със сърцето


Как да оцелеете в жегата, ако имате проблеми със сърцето
Снимка: iStock

Дори лятото да не е прекалено горещо, то е същинско изпитание за сърцето.  Ето какво можете да направите, за да защитите здравето си в жегата и при какви симптоми трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Внимание! Статията е само с информационна цел и не може да се използва за диагностициране и предписване на лечение. Посетете вашия лекар при наличието на проблем!

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЪС СЪРЦЕТО НИ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

1. Жегата

През лятото най-големият враг на сърцето е топлината. Колкото по-висока е температурата на въздуха, толкова по-ниско е съдържанието на кислород в него. В тази ситуация сърцето работи с двойно натоварване - това не е лесно дори за напълно здрав и силен организъм.

2. Дехидратацията

Вторият проблем е дехидратацията. Интензивното изпотяване помага на тялото ни да поддържа безопасна телесна температура, но колкото по-малко течност има в него, толкова по-плътна става кръвта ни и толкова по-голям е рискът от образуване на кръвни съсиреци.

Освен това с потта от тялото се отделя не само вода, но и сол, както и калий - естествения защитник на сърцето ни. И ако не полагате специални усилия за възстановяване на електролитния баланс и баланса на калий, сърдечните проблеми няма да закъснеят.

Дори и да избягвате прекомерната физическа активност в горещо време, рискът от промяна в кръвното налягане през лятото е много по-висок, отколкото през останалите сезони.  В жегата пулсът се увеличава дори в покой и това може да доведе до опасни стойности на налягането.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ СТЕ ПОЛУЧИЛИ ТОПЛИНЕН УДАР

КАК ДА ЗАЩИТИМ СЪРЦЕТО СИ ПРЕЗ ЛЯТОТО?

Ето няколко правила, които трябва да следвате, ако вие или ваш близък има проблем със сърцето. Но запомнете, че дори при наличието най-незабележими тревожни симптоми, трябва да посетите лекар.

1. Измервайте налягането ежедневно

Повишаването или намаляването на кръвното налягане невинаги е придружено от някакви забележими симптоми - главоболие, слабост, гадене. Понякога човек се чувства както обикновено, въпреки че сърцето му е принудено да работи с големи претоварвания. През лятото измервайте кръвното си ежедневно - за предпочитане е да го правите два пъти на ден: сутрин и вечер.

2. Внимавайте с приема на течности

В  жегата е необходимо да консумирате с около 30-40% повече течности от обикновено. Но хората, които имат проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, трябва да бъдат внимателни с режима на прием на течности: излишната течност може да провокира рязко повишаване на налягането, както и да допринесе за изхвърлянето на калия от организма.

Ако сте били диагностицирани с исхемична болест на сърцето, опитайте се да пиете не повече от литър течност на ден (можете просто да изплакнете устата си с хладна, но не студена вода, за да се охладите). 

7 СИГУРНИ ЗНАКА, ЧЕ НЕ ПИЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДА

3. Яжте зеленчуци и плодове с високо съдържание на калий

В жегата тялото ни активно губи калий. Този минерал поддържа здравето на сърцето и затова е особено важно да контролираме съдържанието му в организма ни през лятото. Опитайте се редовно да ядете зеленчуци и плодове, богати на калий: ягоди, банани, диня, стафиди, боб. Говорете също с вашия кардиолог за приема на калиеви добавки.

4. Консултирайте се с вашия лекар относно точната дозировка на лекарствата, които приемате

Поради промяната в баланса на течностите в топлината, тялото ни може да реагира по различен начин на обичайните лекарства - на първо място, това се отнася до лекарства за регулиране на кръвното налягане и за диуретиците. Ако непрекъснато приемате някакви лекарства, не забравяйте да обсъдите с вашия лекар дозировката им за горещия сезон.

5. Носете слънчеви очила

Това е важно не само за предпазване на ретината от ултравиолетово лъчение. Повишеното напрежение на очните мускули може да провокира спазъм на мозъчните съдове - и в крайна сметка да доведе до развитие на криза.

6. Носете прохладни дрехи и не излизайте навън в жегата

Избягвайте физическата активност навън в часовете от 11 до 17 часа. 

7. Не чакайте неразположението да отмине

В никакъв случай не очаквайте, че неразположението ще отмине от само себе си, не се самолекувайте - незабавно посетете лекар!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама