Признаци, че сте получили топлинен удар


Признаци, че сте получили топлинен удар
Снимка: iStock

Топлинният удар може да се разпознае по такива признаци като ускорен сърдечен ритъм и учестено дишане, мускулни спазми и повишаване на телесната температура. За да го избегнете, трябва да останете на сянка и да пиете достатъчно вода, каза пред РИА Новости главният лекар на клиниката "Invitro-Москва", доктор Сергей Хомяков.

"Как да разпознаем топлинен удар: симптомите са учестен пулс и дишане, умора, мускулна слабост, главоболие, световъртеж, повръщане, мускулни спазми, загуба на съзнание, повишена температура при липса на изпотяване", заяви експертът.

8 НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ В ГОРЕЩО ВРЕМЕ

За да се предпазите от риска от топлинен удар, продължи той, е необходимо да отидете на сянка, да пиете достатъчно вода, да намерите добре проветриво място, да си вземете душ с хладка вода. Като цяло, отбеляза Хомяков, температурата на въздуха над физиологичната телесна температура от 36,6 градуса по Целзий в продължение на часове и при излагане на слънце е опасна за хората - особено в условия на висока влажност на въздуха и липса на вятър.

Внезапните температурни промени са опасни за обездвижените и незакалени хора. "При резки температурни промени, повече от 10 градуса, има промяна в тонуса на съдовата система, рискът от съдови спазми и инфаркти се увеличава", обясни лекарят.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама