Как ще се проведе Черният петък тази година у нас и откъде води началото си?


Как ще се проведе Черният петък тази година у нас и откъде води началото си?
Снимка: iStock/Guliver

По традиция намаленията, Черният петък и цветните отстъпки стимулират потребителите да вложат средства в уред за бита, дрехи или бижута с преценката, че инвестицията е практична и изгодна. Много хора нямат търпение да настъпи последния петък на ноември месец, за да се сдобият с тях срещу по-ниска сума от обичайната. Малко от тях обаче знаят от къде Черният петък води началото си. Ще ви запознаем с историята на този специален ден и какви са очакванията за неговото провеждане у нас тази година.

История на Черния петък

Черният петък е маркетингов трик, измислен през 60-те години на ХХ век във Филаделфия. Целта му е, чрез драстични намаления и промоции, гарнирани с моделиране на потребителските нагласи, да увеличат в пъти оборотите и печалбите на търговците. Всъщност, наименованието му е дадено от филаделфийските полицаи - заради кошмарните задръствания по пътищата в дните на голямото, трескаво предколедно пазаруване.

В историята Черният петък се свързва и с катастрофата на фондовия пазар, която се състояла на 24 септември 1869 г. На този ден, след период на неочаквани спекулации, цената на златото паднала и пазарът се сринал.

Източник: iStock

Черният петък днес

През 2000 година, когато Черен петък бил официално обявен за най-големия ден за пазаруване през годината. До тогава титлата се държала от Съботата преди Коледа. Все повече търговци на дребно започнали да употребяват термина “не бива да пропускате”, продажбите и огромните отстъпки през Черен петък ставали все по-големи и по-големи.

Днес Black Friday или Черен петък е завладял умовете и пазарния нагон на половината свят. През последните години потребителската пандемия се открои ярко и у нас, с навлизането на големите търговски вериги.

 

Какви са прогнозите за тази година на българския пазар вижте ТУК

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама