Каква е разликата между видовете пъпеш и как да изберете


Каква е разликата между видовете пъпеш и как да изберете
Снимка: iStock/Guliver

Пъпешът е един от любимите ни летни плодове, но понякога е истинско предизвикателство да изберем най-ароматния и най-вкусния. Размерът и цветът варират в зависимост от сорта, но основните нюанси, които се срещат по нашите ширини, са жълто, оранжево и зелено.

Медена роса

Пъпешът от този сорт е във формата на сфера и тежи около 2-3 килограма. Повърхността е гладка или само на някои места има бразди, а цветът е бледо зелен и няма шарки. Непосредствено след откъсване „медената роса” е леко горчива, но като престои няколко дни става водниста, с приятен лек аромат и много сладка.

Галия

Пъпешът Галия заслужава специално внимание поради широкия си набор от технически характеристики, вкусни и здравословни плодове. Отглеждането на тази пъпешна култура набира популярност, тъй като броят на феновете на непретенциозното растение расте. Може да бъде срещнат и под името „Трейси”. Плодовете са едри, закръглени със светло оранжева месеста част и оранжево-жълта кора.

Карамел

Още един доста популярен за България сорт. Популярността на този сорт се дължи на факта, че плодовете му узряват много бързо. Карамелните плодове се отличават елипсовидна форма и плътна, набраздена кожа в ярко жълт/оранжев цвят. Не са особено ароматни, но пък са доста сладки с карамелен привкус.

Етиопски

Плодовете са едри - до 4 кг, имат кръгла форма с надлъжни ивици, наситено жълт нюанс, зелени оцветявания се наблюдават на местата, които са били в контакт със земята и сянката. Има мрежа от малки пукнатини. Плътната кора предпазва от счупване и повреди при транспортиране. Месестата е светло жълта, почти бяла, а вкусът е сочен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама