Каква е разликата между зелен чай и Матча?


Каква е разликата между зелен чай и Матча?
Снимка: iStock

Ползите за здравето от зеления чай са широко известни. И все пак, матча - специфичен вид зелен чай, който се предлага под формата на прах - остава загадка за мнозина, макар че се появява в менютата на кафенетата както в лате, така и в сладкиши. Днес ще ви запознаем с разликите, така че да можете да изберете дали ще сте в отбора на зеления чай или в този на популярната матча.

Как са направени?

Както матча, така и зеленият чай идват от листата на растението Camellia sinensis, но има ключови разлики между начина, по който се произвеждат двата чая. Листата на зеления чай обикновено се подлагат на по-опростен процес на отглеждане и производство, който включва събиране на реколтата, бързо нагряване на листата, за да се предотврати покафеняване (т.е. окисляване) и след това навиване и сушене. След това листата от зелен чай са готови за варене в гореща вода.

Що се отнася до матча, растенията Camellia sinensis се преместват на сенчесто място преди прибиране на реколтата, за да се забави растежът им и да се постигне отчетливия вкусов профил. Веднъж събрани, листата се изсушават бързо, стъблата и жилките се отстраняват, а останалото се смила на фин прах, който може да се разтвори напълно в гореща вода.

Вижте още: Откъде идват прочутите звезди "Мишлен" в ресторантите

Какви са на вкус?

Разликите в процесите на отглеждане и производство водят до различни вкусови характеристики. Зеленият чай има тревист, растителен вкус, който обикновено е лек, мек и освежаващ, но може да стане горчив, когато се накисне твърде дълго. Матча има подобен профил на тревист вкус, но е по-богат, смел и много по-концентриран.

Колко кофеин съдържат?

Съдържанието на кофеин в матча зависи от това колко прах използвате, така че по този начин може да се персонализира малко повече от зеления чай. Въпреки това матча има повече кофеин на грам от зеления чай. Но и двете напитки имат по-малко кофеин от кафето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама