Каква символика носи любимият ви цвят


Каква символика носи любимият ви цвят
Снимка: iStock

Бял

В българския фолклор бялото е цветът на невинността и красотата. Бяло е лицето на най-красивата мома. Бялата риза е онази част от носията, която я „отваря”, прави я по-красива. В източните Родопи има обичай да се прави сватбена маска на булката с бяла боя и цветни мъниста. Бялото обаче е свързвано и със смъртта. В Странджанско траурът е бил в бяло. Бяла е ризата на хайдутина, който отива към бесилото. В съвремието бялото поражда множество асоциации. Бяла е роклята на булката. Според Петър Дънов чрез белия цвят човек изразява готовността си да служи на Бога без никакви външни правила и норми. Бели са чистата душа, ангелите, свежестта и пролетта.

Черен

В нашата култура е свързван с отвъдното и смъртта, със злите сили и нещастието. Паякът „Черната вдовица” е силно отровен екземпляр в черен цвят. Черна е нощта, но и с черният цвят „се скриваме” - зло да не ни сполети. Същевременно точно черното затваря в себе си и предпазва.

Червен

От този цвят струи енергията на живота. Червеният цвят е жизненост, енергичност, здраве. Червеният конец предпазва от злини и носи активност. Съдържа силен магически заряд. С червен конец се закичва шапчицата на новороденото, а бременната го носи, за да пази нея и бъдещото дете. Червени били кърпите на младоженките и престилките на жените във фертилна възраст. Червени са кръвта и огънят. Червеният цвят се свързва и с гнева, яростта, напрегнатостта, силните емоции.

КАКВО РАЗКРИВА НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ПИЕТЕ КАФЕТО СИ

Син цвят

Синьото има мистична роля. Синьото мънисто предпазва от урочасване и участва в много амулети. Синьото често е любим цвят на хора с идеалистична нагласа, леко откъснати от реалността и прагматизма. Синьото..символ на небето.

Жълто

Поискайте някой да ви нарисува слънце и то ще бъде в жълто. Жълтото е цветът на детството, както и на хората с интелектуален заряд, равновесие на чувствата и прозорливост. Жълтото в домашната среда на детето се препоръчва, когато искаме да усилим способността му да учи и възприема. Жълтият цвят е любим на хората с лидерски нагласи. Властта, блестящото присъствие и харизмата са вплетени в неговото излъчване.

Оранжево

Любимият цвят на доброжелателните и общителните хора. Оранжево обкръжение се препоръчва там, където тлеят конфликти. Ако се налага да съжителствате със свекърва си или да сплотите семейството – то оранжевият цвят внася енергията на взаимопомощта и сътрудничеството в дома.

Зелено

От тревата. Зеленият цвят е цветът на растежа, промените, процъфтяващата жизненост. Цветът на живата природа и развитието. Това е цветът на плодородието и свежестта. Зелените скъпоценни камъни са сред най-красивите, а зеленият тоалет може да бъде изключително магнетичен.

Виолетово

Стимулира фантазията и развитието в полето на изкуствата. Умиротворява враждуващите сили във вътрешния свят на човека и усилва желанието за самопознание. Люляковите нощи са познат поетичен символ, а Виолета е сред красивите женски цветни имена.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама