Какви са обичаите и традициите на Никулден


Какви са обичаите и традициите на Никулден
Снимка: Телевизия Европа

Честваме един от най-големите християнски празници – Никулден.

Свети Николай е почитан като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Според народните поверия, когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Банкерите също почитат светеца като свой пазител.

Според народните поверия, Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига след 6 декември.

Предание гласи, че на този ден рибари излезли на риболов с лодката си. Но в средата на морето лодката се пробила и започнала да се пълни с вода. Мъжете го призовали с молба за спасение и Св Никола се явил. Запушил пробойната с един жив шаран и затова на този ден на трапезата ни присъства именно този вид риба.

Шаранът е жертвата ни принесена към светеца с молба за закрила. Запушването на дупката с рибата е ясно представено сливане на мъжкото и женското начало и символиката на това предание не е случайна.

Запълвайки празната дупка с живия шаран мъжкото и женското се съчетават, за да родят живот. Благодарение на този акт рибарите оцелели и се прибрали невредими.

На Никулден не се плава в открито море - не е на добро.

Първата хваната риба на 6-ти декември трябва да се изяде от рибарите.

По традиция на трапезата присъстват шаран, сарми, жито, боб, царевица, пълнени чушки с ориз и обреден хляб, омесен по изгрев слънце.

Също така трябва да се знае, че трапезата не се вдига през целия ден.

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

Интересно поверие е, че след празничната вечеря костите на шарана трябва да се изгорят, закопават се в земята или се хвърлят в течаща вода.

Това се прави, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. 

Честит имен ден на Никола, Николай, Николая, Никол!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама