Какво представляват виртуалните спортове и защо са популярни


Какво представляват виртуалните спортове и защо са популярни
Снимка: iStock/Guliver

Виртуалните спортове натрупаха особена популярност през изминалата година, когато светът на спорта изпита доста затруднения и трябваше да преустанови действия за неопределено време. Точно по тази причина и мнозина забелязаха потенциала на тази платформа, която въпреки футуристичното си име, се оказа много близка до реалните спортни дисциплини. Какво обаче представляват виртуалните спортове? Най-честото определение е компютърна симулация на популярни спортове, която не се влияе от външния свят. Историята им на съществуване е особено забавна и ни пренася в зората на изчислителната техника - далечната 1961 г. Тогава група програмисти осъзнали, че когато свърши спортният сезон, трябва да прекарат доста време без любимия бейзбол.

Разбира се, докато атлетите почиват, феновете не са в особен възторг, което пък мотивирали програмиста Джон Бърджисън да създаде виртуална симулация на компютърна програма, която да симулира цял спортен сезон в рамките на ден и най-важното, програмата трябва да работи напълно самостоятелно, да подрежда отборите и да дава краен резултат. През 1961 г. нито един компютър не може да се похвали с хардуерната мощност за създаването на графика и повечето фенове се радвали само на надписи от програмата, в която се оповестявали победителите в даден.

Това, което Джон създава е програма, която работи с помощта на генератор за случайни числа и е абсолютна алтернатива на всички добре познати спортни дисциплини. Много скоро голяма част от феновете в компанията на IBM, където се зараждат виртуалните спортове, се включват в надпреварата, правят спортни прогнози и се забавляват, а когато започне спортният сезон, виртуалната бейзболна лига продължавала да работи заедно с реалната.

Днес букмейкъри като палмсбет предлагат секция с много по-красиви спортни симулации, а феновете ги предпочитат, особено след като графиката им все повече се доближава до реалните спортове. В платформата ще открием футбол с няколко активни първенства, конни надбягвания, гонки с хрътки, автомобилен спорт и дори тенис на маса, както и виртуална лотария. Всяко едно предложение може да се похвали с красива графика, плавна анимация и поведение, което бихме забелязали и при реалните срещи и състезания. За постигане на висока доза реализъм, както и предсказуемост, каквато е присъща за реалните дисциплини. Това обаче не означава, че силните отбори и атлети винаги ще доминират над слабите.

Точно по тази причина е необходимо да разгледаме и нуждата от добре познатия генератор на случайни числа. Именно той отговаря за всички изненади. Неговата функция е много подобна на добре познатия зар. Никога не знаем какво число ще се падне, когато го хвърлим, но с оглед на това, че нито един оператор няма да наеме хора, които всеки ден да хвърлят зарове, започват да се използват компютри. Въпросният генератор изпълнява функцията на зар и макар да се смята за особено елементарна компютърна програма - практически е само един ред код. До днес дори експерти не могат да намерят логиката на работа, но генераторът работи на следния принцип: задава му се интервал от числа, при активиране той може да изстрелва случайни числа в най-различен ред, без да следва абсолютно никакъв сценарий.

Ако например гледаме футбол или тенис на маса, където има два отбора или два атлета, като силата и уменията на отборът/атлетът е по-голяма от тази на другия. Нека за момент си представим, че по-силният получава стойности от 1 до 12, докато по-слабият разполага с числа от 13 до 20. При активиране на генератора, числата от 1 до 20 започват да се подават и когато се падне 5, това е точка за по-силният играч, при следващ резултат от 15, по-слабият също добавя една точка. Победител е този, който първи натрупа 100 точки. Разбира се, ако гледаме само числа, този спорт няма да е в никакъв случай вълнуващ и по тази причина виждаме само спортните срещи, които в зависимост от симулацията могат да протекат в рамките на 1 до 2-3 минути. Макар и виртуалните спортове да се различават значително от реалните дисциплини, спокойно можем да забележим, че са предпочитани от начинаещите спортни фенове, които искат да натрупат малко опит, преди да се впуснат в реалните дисциплини.

Точно това често е съветът на експертите. Най-важното условие в тази секция е, че не е претенциозна, работи по всяко време и позволява на играчите да гледат срещи, да опознават алгоритъма и едва тогава да се впускат в големите предизвикателства. Дори предлаганите спортни прогнози се доближават до тези в реалния спорт. С оглед на това, мнозина смятат, че дори и сега, виртуалната алтернатива ще продължи да се радва на успехи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама