Какво се случва с тялото, ако заспиваме в 22 часа


Какво се случва с тялото, ако заспиваме в 22 часа
Снимка: iStock

Ранното заспиване крие редица ползи и много хора, сред които по-възрастните ни роднини, го практикуват. Ако ви се отдаде шанс редовно да заспивате около 22 ч., е много вероятно да достигнеш до изводите, които е редица учени са установили.

1. Възползваме се максимално от качествен сън

Когато си лягаме рано, извличаме максимума от ползите на съня. Може да не знае, но денонощието ни е подвластно на циркадния ни ритъм (биологичния ни часовник), и сънят може да е много по-спокоен и качествен между 22 ч и 2 ч. Това е най-доброто решение за качествена почивка. Ранното заспиване има още една важна полза – помага ни да се спасим от негативните мисли, които обикновено ни нападат късно през нощта и да ни държат будни часове наред.

2. Тялото ни е във форма

Когато се намираме във фазата на дълбок сън, тялото ни се лекува, като произвежда хормони за растеж и възстановяване. Тази решаваща дейност гарантира да сме в най-добрата форма за следващия ден. За да започне отделянето на хормона на растежа, сънят трябва да е дълбок, като първият пик в пулсово секретираните „порции” HGH е към 1 ч. през нощта, което означава, че за да хванем „първия влак” на растежния хормон, следва да легнем преди 23 ч.

3. Нивото на стрес пада

Недоспиването е изключително вредно. Прави ни изнервени, уморени, разсеяни. Значително се повишават нивата на хормона на стреса кортизол в тялото, което ни кара да се чувстваме тревожни и определено се отразява негативно на здравето ни. По-ранното заспиване, което обхваща и по-дългите периоди на дълбок сън, може да контролира нивата на кортизол. Това от своя страна ни осигурява чувство на презареждане и бодрост през деня.

4. Намалява се рискът от болести

Според проучванията хората, които заспиват по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощни смени или са „нощни птици“. Най-честите заболявания на вечно недоспиващите си са диабет тип 2, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Имунната система като цяло спада и за това сме по-склонни да се разболеем.

5. Спомага за по-добър контрол на емоциите

Когато сме се наспали, умеем по-добре да владеем собствените си емоции, но и също така ни помага и да разбираме емоциите на другите. Хората, които спят достатъчно, обикновено са по-щастливи.

6. Контрол и поддържане на здравословно тегло.

Малко хора знаят, че здравия сън е буквално мързелив фитнес. А за тези, които и не спортуват, може да е просто панацея на излишните килограми. Без промяна на други навици през деня, за 1 г. редовния сън между 22:00 и 8:00 в рамките на 8 часа може да способства регулиране на теглото с до 2-3 кг.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама