Камъните Моераки - природен феномен в Нова Зеландия


Камъните Моераки - природен феномен в Нова Зеландия
Снимка: iStock/Guliver

Тези сферични скали са се образували преди милиони години, когато се е оформяла територията на днешното новозеландско селце Моераки. С помощта на различни минерали, останки от морски обитатели и спояването на глинести скали, е започнало постепенното им оформяне на океанското дъно. Силата на вълните ги е донесла на повърхността, а ерозията ги е отделила от скалите. Така са се получили причудливите им форми, като някои наподобяват яйца, а други са перфектни сфери.

Според легендата на местните хора Маори, тези скали са се образували след като техни предци гиганти, са се разбили с огромното си кану. Тези хора разказват, че околните скални плитчини всъщност са вкамененият корпус на кануто, а издаденият им нос е тялото на капитана. Мнозина вярват, че причудливите сфери имат извънземен произход, тъй като някои от тях са опасани с железен пръстен и наподобяват НЛО. В някои от скалите Моераки, учените са открили останки от скелети на костенурки и дори на праисторически мозазаври и плезиозаври.

Моераки

Впечатляващите страни на тези скални образувания са техните необикновени размери, тегло и перфектни форми. Най-големите екземпляри достигат диаметър от 3 метра и тегло от няколко тона, а най-малките са с големина на футболна топка. Някои от тях са с огромни пукнатини или са разделени на части. Подобни сферични скали, дори с по-голяма форма и тегло, са открити в някои области на Юта и Уайоминг.

Тези уникални сфери са се превърнали в една от най-посещаваните забележителности на острова. Огромният интерес към плажа Коекое е довел до изграждането на магазинче за сувенири и ресторант със страхотна гледка към скалните образувания и възможност за провеждане на различни събития. Когато някой се нуждае от нещо за хапване или иска просто да се разположи и да се полюбува на пейзажа, в компанията на вкусни специалитети, то заведението ще задоволи тези желания. Тук клиентите могат да се насладят на винаги прясната морска храна, топлината на откритата камина и възможността за провеждане на частни събития, като служебни партита или дори сватби, с капацитет до 120 души.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама