Килим от рози украсява НДК


Килим от рози украсява НДК
Снимка: Getty Images/Guliver

На 28-и май, понеделник, от 13 ч. пред НДК е официалното откриване на български килим от рози.

Килимът от рози, първи по рода си в България, кореспондира с прословутия брюкселски цветен килим, който при всяка инсталация има своята тема. Това е инициатива, която се превръща в своеобразен мост и паралел между двете столици – на България и на Европейския съюз. Дизайнът на килима в София ще бъде в стила на българската шевица.

Събитието е замислено като празник на един от най-популярните български символи – българската роза и нейната символика, предвесник на пролетта, чрез впечатляваща и без прецедент у нас мобилна инсталация от рози – уханен килим, който 2 дни ще трансформира центъра на София, изненадвайки приятно софиянци и гостите на града.

На 28-и май от 13:00 е кулминацията на събитието, като площадът пред НДК се превърне в сцена на малък пролетен концерт на открито, който ще въведе темата за Балканите и балканския музикален талант. Рециталът на детската формация ще включва песни като "Българска роза", "Одата на радостта" и др.

Целите на проекта с инсталацията на български килим от рози е да се представи българската култура и културно наследство като достойна част от европейската и световна култура и културно наследство; да интегрира и представи чрез изкуство и култура основни теми от дневния ред на Българското председателство, както и да създаде възможности за активизиране на културното сътрудничество и диалог на европейско равнище.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама