Китара на Джими Хендрикс се продава за над 1 милион долара


Китара на Джими Хендрикс се продава за над 1 милион долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Китара на американския музикант Джими Хендрикс, за която се смята, че е сред първите в кариерата му, се продава за 1,25 млн. щатски долара чрез "Моументс ин тайм", съобщи сайтът TMZ.

Моделът "Уилшър", чийто корпус е от махагон, е пуснат на пазара от компанията "Епифон" през 1961 г. Китарата има голямо значение за всички почитатели на творчеството на Хендрикс, тъй като той започва да свири на нея, след като се уволнява от армията през 1962 г. Тя е една от първите в професионалната му кариера, като виртуозът я купува само за 65 щатски долара.

Вижте още: 8 причини да НЕ изхвърляте банановата кора

Джими Хендрикс свири на "Уилшър" в първите години от кариерата си. Китарата за последен път е обявена за продажба през 2008 г., а сега сайтът "Моументс ин тайм" я продава от името на частен колекционер.

Джими Хендрикс (1942-1970) е американски музикант, певец и композитор. Основател, вокалист и китарист на групата "Джими Хендрикс експириънс". Автор на песните "Machine Gun", "The Wind Cries Mary", "Voodoo Child" и други. Списанията "Тайм" и "Ролинг стоун" го определят за най-великия китарист в историята. Посмъртно Хендрикс получи през 1992 г. награда "Грами" за цялостно творчество.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама