Книгата, която изпревари Дан Браун


Книгата, която изпревари Дан Браун
Снимка: Сиела

За пръв път на български език излиза "Жената на прозореца" от Ей Джей Дин (псевдонима, зад който се крие редактора на издателство William Morrow Даниел Малори) – първият дебют от близо десетилетие, който оглавява престижната класация на "Ню Йорк Таймс" още с излизането си на пазара.

Книгата остава на тази позиция цели четири седмици, изпреварвайки по продажби "Произход" на Дан Браун и е посрещната с позитивни рецензии от писатели като Стивън Кинг, Джилиан Фин и Рут Уеър.

Романът е вдъхновен от класическите филми ноар, изпълнен е с препратки към култови ленти на Алфред Хичкок и напомня за нашумелите през последното десетилетие психотрилъри като "Не казвай сбогом", чийто автор – Джилиан Флин, нарече "Жената на прозореца" "ноар за новото хилядолетие".

Анна Фокс се е затворила в дома си в Ню Йорк и не смее да излезе навън. Тя страда от агорафобия и прекарва дните си в пиене на вино, гледане на стари филми и спомени за по-добри времена. Докато шпионира живота на своите съседи, тя става свидетел на престъпление.

Дали наистина е видяла това, което си мисли, че е видяла? Дали страда от параноя, или нещо зловещо наистина се случва съвсем близо до нея. Кое е истинско и кое – плод на нейното въображение и на злоупотребата с лекарства и алкохол?

Докато Анна се опитва да си отговори на този въпрос и да реши пъзела, светът ѝ започва да се руши около нея.

В този завладяващ диаболичен трилър, в духа на Агата Кристи, нищо не е такова, каквото изглежда!

В рамките на първите три месеца от излизането си книгата се продава в над 1 милион копия на англоезичния пазар, а правата на романа са продадени за издаване на цели 40 езика, както и за филмиране – от FOX. 

Вече стана ясно и името на режисьора, който ще екранизира историята на Анна. Това е носителят на БАФТА и номинация за "Златен глобус" Джо Райт, който стои зад филми като "Изкупление", "Гордост и предразсъдъци", както и спечелилия две награди "Оскар" за 2017 г. – "Най-мрачният час". Сценарист ще бъде награденият с "Пулицър" и "Тони" драматург Трейси Летс.

"Жената на прозореца" е една от онези редки книги, които човек наистина не може да остави. Писането е гладко и в повечето случаи – забележително. Начинът, по който Фин разиграва тази напълно оригинална история на фона на декор от филм ноар доставя удоволствие, но и смразява."

Стивън Кинг

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама