Кога нарът може да е опасен?


Кога нарът може да е опасен?
Снимка: iStock

За ползите от нара се говори много. Но не трябва да забравяме, че в някои случаи консумацията на този плод може да представлява опасност за човешкото здраве.

Сокът от нар съдържа цял комплекс от органични киселини, включително лимонена, винена, янтарна и борна. Всички те в комплекс оказват отрицателно въздействие върху състоянието на устна кухина, както и на храносмилателната система.

На първо място, нарът може да бъде опасен за тези, които се оплакват от чувствителност на зъбите.

Киселините в този плод могат да увредят зъбния емайл и да отслабят дентина.

ТРОЙНО ШОКОЛАДОВА ТОРТА С НАР

Ето защо, ако зъбите ви реагират на външни стимули (консумацията на горещи, студени или сладки храни и напитки), тогава е по-добре да откажете от консумацията на този плод. Освен това много лекари съветват след консумацията на нар, просто да изплакнете устата си с вода и в никакъв случай да не си миете зъбите веднага.

Що се отнася до сока, можете да го пиете само прясно изцеден и след като го разредете с чиста вода в съотношение едно към две или едно към три. Подобни препоръки се отнасят за хора, които имат различни заболявания на храносмилателната система, например гастрит.

Заради високото си съдържание на различни киселини, нарът може да раздразни стомашната лигавица. Консумацията му е противопоказна и за тези, които страдат от хемороиди и проблеми с дефекацията.

Опасности от използването на кора от нар при приготвяне на домашни лекове и ястия

В интернет има изобилие от различни рецепти за „лечебни“ настойки или прахове, които се приготвят от кората на нар. Струва си да се отбележи, че в кората на този плод се съдържат различни токсини, включително алканоиди и изопелетиерин . Тези вещества могат да представляват сериозна опасност за здравето ни и да причинят отравяне, чиито основни симптоми са замаяност, гадене, зрително увреждане и слабост. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар и да потърсите медицинска помощ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама