Кога настъпва астрономическата есен през 2023


Кога настъпва астрономическата есен през 2023
Снимка: Pixabay

През 2023 астрономическата есен ще настъпи на 23 септември в 09:50 ч. българско време. Денят и нощта са приблизително с еднаква продължителност, като нощта се увеличава все повече, а денят намалява.

Есен настъпва само в Северното полукълбо, докато в държавите на юг от екватора настъпва пролет.

Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски" сподели пред БТА, че прави впечатление късната начална дата на есента, не на 22-ри септември, както е обичайно. Причината за това е, че сме в предходна година на високосната 2024 г.

"Средната продължителност на тропичната (слънчевата) година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45 секунди, но за удобство календарната система трябва да работи с цяло число дни в годината – 365. Поради това от тази и от предните три години са се натрупали остатъци от близо 6 часа, поради които логично началото на годишните сезони закъснява с около 18 часа. Отчитането на високосната дата 29 февруари догодина ще компенсира натрупаните остатъци и през 2024 г. астрономическата есен ще настъпи на 22 септември в 15:43 ч. – близо 18 часа по-рано", каза той.

Вижте още: Най-щастливият ден през есента на 2023 за всяка зодия

Физикът припомни, че равноденствията настъпват, когато Слънцето прекосява небесния екватор, преминавайки например от южната в северната небесна полусфера на датата на пролетното равноденствие – около 20 март, което е начало на астрономическата пролет за Северното полукълбо на Земята. През септември се случва обратното – Слънцето се връща от северното в южното звездно небе на датата на есенното равноденствие, което бележи началото на есента за нашето полукълбо.

Кога преминаваме към зимно часово време

На 29 октомври 2023 година, неделя, от 4:00 часа през нощта пък ще сменим часа с един назад, тоест от 4:00 часа ще стане 3:00 часа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама