Когато ученическите онлайн шеги излизат извън контрол


Когато ученическите онлайн шеги излизат извън контрол
Снимка: Telenor

Днес децата от почти всяка възраст разполагат с модерни смарт устройства, които използват смело и чевръсто през по-голямата част от ежедневието си. И ако навремето учениците чакаха с нетърпение края на учебния ден, за да отскочат със своите последни 50 стотинки до компютърните зали, днес съвремените получатели на знания имат целия онлайн свят в джоба си. В ерата на интересните рийлсчета, забавните предизвикателства, вайръл видеата и успехите на инфлуенсъри и влогъри, няма как тема номер едно в малките междучасия да не е - кой какво е качил в профила си, колко гледания има и кой го е коментирал или пък споделил.

Тази виртуална мания по социалните медии се пренася и извън пределите на училищната дейност, като дори и у дома децата продължават да бъдат активно свързани чрез онлайн удобството на технологиите. Не са малко случаите, в които учениците си създават общи чатове и групи в социалните приложения, където обсъждат и споделят най-важните за тях теми - кой как е облечен, кой какво закусва, кой кого харесва или мрази, къде ще се ходи след училище и т.н.

И ако трябва да се върнем отново назад през годините, вероятността някоя ученическа подигравка тогава да напусне пределите на училището и да стигне до широката общественост изглеждаше не толкова голяма.  Днес обаче ученическите шеги, колажи, видеа и снимки могат не само да стигнат до обществото, но и да обиколят целия свят. И то за минути. Обектът, върху когото се изсипват обидни и подигравателни коментари в повечето случаи няма контрол върху разпространението и обсега на подигравателното съдържание.

Затова е важно днешните подрастващи да знаят как да преодолеят тези ситуации и към кого могат да се обърнат, за да разрешат проблеми от такова естество . Именно това предложи провелата се в края на месец октомври образователна игра Digital Scouts на Теленор България. В нея всички участващи имаха възможност да се запознаят с опасностите в онлайн средите като отговарят на въпроси и ситуации свързани с правилното преодоляване на кибертормоза, защита на личните данни, авторски права в онлайн пространството и други. 

За успешното справяне с тези актуални проблеми сред учениците важна роля в целия процес играе и значимата родителска намеса. Освен с играта Digital Scouts, Теленор България предлагат и онлайн услугата “Родителски контрол”,  която помага на родителите да предпазят децата си от опасностите, намиращи се в интернет. Чрез нея може да бъде създаден график за достъп до интернет и онлайн средите, в които всеки ученик може да присъства, както и важен контрол върху това какви файлове сваля на устройството си. Именно по този начин родителите могат да филтрират информацията, която приемат техните деца с любимите си смарт джаджи. Допълнителни предимства могат да бъдат открити и при възможността за локализиране на местоположението на детето, дори когато то не използва своето смарт устройство.

Затова е важно учениците да споделят повече за всичко, което ги заобикаля - независимо дали е в училище, в онлайн средите или когато са навън. Да разкриват повече пред родителите си за всички аспекти от своя живот - какво ги притеснява, подложени ли са на тормоз, имат ли лични проблеми, кое им харесва, кое не…

Ключът към правилната употреба на интернет и социални приложения е широкото запознаване на всички подрастващи с тази съвременна услуга. Повече споделяне пред възрастни и родители е предпочитан подход, както и използването на спомагащи софтуерни приложения - така притеснението при децата и възможността те да се сблъскат с онлайн опасностите ще бъде оставена някъде настрани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама