Кой празнува имен ден днес, 16 ноември


Кой празнува имен ден днес, 16 ноември
Снимка: iStock

Днес православната църква почита един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите канонични Евангелия - Матей. На 16 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Матей, Матея, Матю и производните им.

За живота на светия евангелист Матей са запазени много малко сведения. Той бил родом от Капернаум, наричали го още Левий. Бил митар - събирач на данъци. На брега на Тивериадското езеро край Капернаум, дето се събирали данъците, Христос се спрял, призовал го да върви след Него и той Го последвал (Мат. 9:9).

След Възкресението осем-девет години той написал пръв Евангелие. Проповядвал в Мизия, Малта и Етиопия. Св. евангелист Матей завършил живота си мъченически. Когато го взели, за да го подложат на мъчения, лицето му поразило гонителите с чудна светлина. Те ослепели, но той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му подвиг. И когато накрай предал Богу духа си, мъчителите с ужас и изумление изповядали Божията сила, изказали почит към светите му мощи и станали ревностни християни.

Църквата знае ап. Матей като брат на св. апостол Яков - един от Дванадесетте апостоли, защото и двамата са назовани с фамилното име Алфеев: ап.ев. Матей като Левий Алфеев в Ев. Марк 2:14, а ап. Яков Младши като Левий Алфеев в Ев. Марк 2:14. Оттук допущението, че двамата апостоли са братя, но според съвременната библеистика то не е основателно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама