Кой празнува имен ден днес, 9 септември


Кой празнува имен ден днес, 9 септември
Снимка: iStock

Днес църквата почита Свети и праведни богоотци Йоаким и Анна. На 9 септември имен ден празнуват всички, които носят името Ана, Анна, Йоаким, Яким, Аким, Еким, Ачо.

Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

Божий вестоносецът Свети арх. Гавраил се явил на един мъж в напреднала възраст. Мъжът служил в храма и се казвал Йоаким. Свети арх. Гавраил му донесъл най-прекрасната вест. Съвсем скоро той и неговата съпруга Анна щели да станат родители на малко момиченце. Техните безкрайни молитви през дългите години били чути от Господ.

С праведния си живот Иоаким и Анна така угодили на Бога, че той ги сподобил да станат родители на Пресветата Дева - предизбраната Майка на Господа. От самото това става ясно, че техният живот бил свят, богоугоден и чист, понеже родили дъщеря, по-свята от всички светии и по-честна от херувимите, която угодила на Бога повече от всеки друг. В това време на земята не живеели човеци, така угодни на Бога с непорочния си живот, както Иоаким и Анна. Макар тогава и да можело да се намерят още мнозина живеещи праведно и угаждащи на Бога, но те двамата надминали всички със своите добродетели и се явили пред Бога като най-достойни да станат родители на Божията Майка.

На 9 декември Света Анна заченала, а след 9 месеца, на 8 септември, родила малката Мария.

Родителите пазели малката Дева Мария като зеницата на окото си, защото знаели, според особеното Божие откровение, че тя ще донесе светлина на целия свят и обновление на човешкото естество. Поради това те я възпитавали с такова старателно внимание, каквото подобавало на тази, на която предстояло да стане Майка на нашия Спасител. Те я обичали не само като своя дъщеря, която толкова дълго очаквали, но я почитали и като своя господарка, като помнели думите, които ангелът казал за нея и като предвиждали духом какво ще се извърши над нея.

Когато Мария станала на три години, родителите и я въвели тържествено в Господния храм, съпровождайки я със запалени светилници, и я посветили на служение Богу, както били обещали. Няколко години след въвеждането й в храма свети Иоаким умрял, бидейки на осемдесетгодишна възраст. Останала вдовица, света Анна оставила Назарет и дошла в Йерусалим, където живеела близо до своята Пресвята Дъщеря, непрестанно молейки се в Божия храм. След като преживяла в Йерусалим две години, тя починала в Господа на 79 години от рождението си.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама