Легендата за Петльовден - ето я историята на празника


Легендата за Петльовден - ето я историята на празника
Снимка: iStock

Петльовден, който се отбелязва традиционно на 2 февруари, е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвният, взимането на малки момчета за еничари. Празникът е наричан още зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне. Отбелязва се като ден на мъжката рожба и на мъжкото начало. 

Традицията гласи, че трябва да се заколи петел във всяка къща, в която има момче. Стремежът е при коленето, което се извършва на прага, кръвта да изпръска наоколо. С кръвта на закланата птица се прави кръст по челата на момчетата, за да бъдат здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата ѝ се запазват. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здраве.

Вижте още: Рецепти за трапезата на Петльовден

Какво разказва легендата?

Легендата за него идва още от времето, когато народът ни е плащал кръвен данък на турските поробители (малки момчета са били вземани насилствено от родителите им за еничари). Легендата разказва как смела еркечанка (с. Еркеч, днешното с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч.  Оттогава и до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на българския род.

Нарича се Петльовден, защото на този ден се коли петел за здраве на момчетата. Подготовката за 2 февруари започвал сравнително рано. Още от есента се определял един петел за “баща” в кокошарника, но и втори - за Петльовден. По стара традиция петелът - курбан трябвало да се заколи на дървотника от майката на момчето. Жените, които нямали мъжки рожби, също празнували на този ден, за да се сдобият с момче. Но която няма момче не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да ѝ го заколят, гласи поверието.

Вижте още: Спазвайте тези традиции на Петльовден - за берекет през цялата година

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама