Лекар разкри как е правилно да се мият плодовете и зеленчуците


Лекар разкри как е правилно да се мият плодовете и зеленчуците
Снимка: iStock

Преди да консумираме плодовете и зеленчуците обикновено ги изплакваме под течаща вода и мислим, че това е напълно достатъчно. Но често именно плодовете и зеленчуците са източници на инфекции и това се дължи на факта, че не са измити добре преди консумация.

Как е правилно да се мият плодовете и зеленчуците?

Диетологът д-р Елена Суханова разкри как е правилно да се мият плодовете и зеленчуците.

„Първо трябва да се сортират зеленолистните зеленчуци, да се отстранят корените, пожълтелите и повредени листа. След това трябва да ги накиснете в съд с хладка вода за 15 минути, докато цялата мръсотия се утаи на дъното и водата в контейнера стане чиста “, споделя специалистът. Но след това е задължително зеленчуците да бъдат добре измити под течаща вода.

За да сте сигурни, че напълно са премахнати всички патогенни микроорганизми, няма да е излишно да оставите зеленолистните зеленчуци за 30 минути в специален „дезинфекциращ“ разтвор от 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица оцет, разтворени в литър вода.

Страхотни методи за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

Миенето на плодовете се осъществява по различен начин - те се подреждат на един слой в гевгир. Задръжте ги под течаща вода поне 5 минути. Можете да редувате топла  и студена вода.

Кореноплодните зеленчуци (картофи, моркови, цвекло и др.) е добре да се накиснат известно време в топла вода - това ще улесни отстраняването на остатъците от почвата. След това ги почистете добре с четка под течаща вода, като е добре да редувате топла и студена вода.

"Домати, краставици, патладжани, чушки и тиквички първо се изплакват обилно под течаща вода за 2-3 минути, след което се измиват с гореща вода", споделя експертът.

"Не забравяйте да премахнете горните листа на зелето. Те, подобно на средата, имат способността да натрупват нитрати. Разделете карфиола на съцветия преди измиване, това ще помогне да се измие по-ефективно. Отрежете потъмнелите зони", съветва още диетологът.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама