Любопитни факти, които ще ви изненадат


Любопитни факти, които ще ви изненадат
Снимка: iStock/Guliver

Колко часа спят котките? Колко хамбургера продава McDonald's по света? Къде е най-студеното място на планетата? Кой автор на детски книги е мразил децата? На всички тези и още много други въпроси отговаря американското издание Shoubizz.

Кралят не се връща на сцената

Елвис Пресли не е бил почитател на бисовете. Когато напускал сцената, той никога не се връщал. Затова и изразът "Елвис напусна сградата", който се съобщавал по високоговорител на зрителите след всеки концерт на Елвис, за да не чакат напразно завръщането му, в крайна сметка се е превърнал в лозунг на американската попкултура.

Най-скъпата филмова сцена

Сестрите Уашовски поискаха 80 млн. долара за създаването на "Матрицата", но Warner им отпусна само 10 млн. долара и именно толкова похарчиха за началната сцена на първия филм. След като видели заснетото, студиото им отпуска милионите.

Най-"синята" страна

Около 17% от общата площ на Швеция е покрита с боровинки.

Най-работливият ни мускул

Мускулите на очите ни се движат много повече, отколкото си мислите... около 100 000 пъти на ден! За сравнение, мускулите на краката би трябвало да изминават по около 80 км на ден, за да направят същото упражнение.

Басейн от слюнка

През целия си живот човек произвежда достатъчно слюнка, за да напълни два олимпийски плувни басейна.

Лилави моркови

Смята се, че морковът се е появил около 3000 г. пр. н. е. в Афганистан. Любопитното е, че по онова време те са били лилави отвън и жълти отвътре. Първият оранжев морков е произведен изкуствено в Холандия през XVI в., за да съответства на цвета на холандското кралско семейство.

Най-студената точка на планетата

Най-студената точка на планетата е Антарктида. През зимата температурите могат да паднат до -73°С. Там се намират и 70% от сладката вода на Земята и почти 90% от леда на планетата ни.

Впечатляващи продажби

"Макдоналдс" продава по 75 хамбургера в секунда. Поне такава е рекламната легенда, която поддържа водещата верига ресторанти за бързо хранене.

От гаража към покоряването на света

Не само Apple е започнала в гараж. Amazon, Disney, Google, Harley Davidson, Microsoft, Nike и дори The Beatles са стартирали по същия начин.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама